Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стоп за пушењето? Добијте помош од менструалниот циклус.

Секој кој некогаш се обидел да се откаже од пушењето знае колку тешко може да биде тешко. Една нова студија покажува дека ако жените се обидат да го решат овој проблем во хармонија со нивниот менструален циклус, поверојатно е дека ќе успеат.

Никотинот е неверојатно зависност супстанција која носи со себе многу негативни здравствени ефекти.

Според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), пушењето предизвикува 480 000 смртни случаи секоја година само во САД; и ова е речиси една петтина од сите смртни случаи.

Се повеќе и повеќе луѓе во Америка се зависни од никотин, повеќе од било кој друг лек.

Иако здравствените ефекти од пушењето се добро познати, напуштањето на навиката е сеуште вистински проблем за оние кои решаваат да го направат овој скок. Претходните студии покажаа дека жените се потешко да се откажат од цигари отколку мажите.

Една неодамнешна студија објавена во "Биологија на родови разлики" дава нова надеж за жените кои се обидуваат да се откажат од пушењето.

Истражувачите од Медицинскиот факултет на Perelman на Универзитетот во Пенсилванија изучувале како периодите на прекин на пушењето поврзани со менструалниот циклус можат да го направат процесот малку покомплициран.

Тековната студија се базира на серија студии на животни кои покажаа дека женските полови хормони - естроген и прогестерон - може да го модулираат зависно однесување; и бидејќи овие хормони варираат помеѓу фазите на менструалниот циклус, тие се идеален кандидат за истражување на прекин на пушењето.

Претходното работење покажало дека за време на фоликуларната фаза на менструалниот циклус, кога односот на прогестерон и естроген е најнизок, поверојатно е зависно однесување. Од друга страна, за време на лутеалната фаза, кога односот на прогестерон и естроген е највисок, зависно однесување е инхибирано.

Заклучок - повисоките нивоа на прогестерон можат да им помогнат на жените да ја надминат навиката.

Студијата вклучува 38 жени на возраст од 21-51 години. Секој бил подложен на МНР скенирање за да ја измери силата на врските помеѓу различните области на мозокот кои биле вклучени во контролирањето на однесувањето.

Според добиените податоци, за време на лутеалната фаза, поврзувањето помеѓу регионите за контрола и награда беше намалено. Во оваа фаза од циклусот е полесно и поефикасно да се прекине со пушењето.

Достапните докази покажуваат дека прогестеронот може да има заштитен ефект против зависно однесување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .