Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Недијагностицираната деменција може да ги стави постарите луѓе во ризик.

Многу постари Американци може да имаат зголемен ризик да учествуваат во потенцијално опасни ситуации поради недостаток на дијагноза на деменција. Ова е заклучок на една нова студија спроведена од научници од Универзитетот Џон Хопкинс во Балтимор.

Студијата покажа дека постарите лица кои имале симптоми на деменција , но кои немале официјална дијагноза, речиси два пати почесто возеле, се подготвувале, земале лекови неконтролирано или вршеле други активности кои би можеле да ги стават во компаративна опасност.

Главниот автор на студијата е д-р Халима Амјад, од Катедрата за геријатрика и геронтологија, а колегите неодамна ги објавија своите наоди во списанието на американското геријатриско здружение.

Деменцијата е термин кој се користи за да се опише голем број на болести кои се карактеризираат со намалени способности за размислување и размислување. Алцхајмеровата болест е најчеста форма на деменција, што е околу 60-80 проценти од сите случаи.

Симптомите на деменција може да варираат од личност до личност, иако проблемите со краткотрајната меморија, намалената концентрација и лошото расудување и проценка се заеднички знаци.

Во моментов не постои тест за дијагностицирање на деменцијата. Алцхајмеровата болест и други форми на деменција се дијагностицираат врз основа на индивидуалната историја на медицински, физички преглед и промени во меморијата и секојдневното функционирање и однесување.

За оваа најнова студија, научниците анализирале податоци од 7609 постари лица постари од 65 години кои биле дел од NHATS, кој започнал во 2011 година.

Учесниците на студијата имаа редовни разговори од лице-в-лице, кои собираат огромни информации, вклучувајќи податоци за секојдневниот живот, условите за живот и благосостојбата.

Тимот го анализираше учеството на субјектите во сите настани кои може да се сметаат за небезбедни во присуство на деменција, како што се возење, грижа за друго лице и готвење топла јадења.

Оние со официјално дијагностицирана деменција беа помалку вклучени во потенцијално опасните активности: дијагностицирани се само 23 проценти од луѓето со деменција, во споредба со 59 проценти со можна деменција и 84 проценти без деменција.

Постарите луѓе со недијагностицирана деменција биле многу поверојатно да се вклучат во небезбедни активности.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .