Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Часовите по јога може да помогнат во намалување на крвниот притисок.

Многу од читателите веројатно слушнале за голем број бенефиции кои ги отвораат часовите по јога. Сепак, сега постои можност да се стави уште еден плус во корист на овие активности. Факт е дека податоците од новата студија презентирани на 28-тата годишна конференција укажуваат на тоа дека јогата помага да се намали крвниот притисок, со оглед на важноста на високите стапки за повеќето наши сограѓани, дефинитивно, има нешто да се размислува.

Како што знаете, најдобрата опција е индикаторот во 120/80 и малку понизок. 120 овде укажува на систолен индекс, 80 укажува на дијастолен индикатор. Што се однесува до висок притисок, со право може да се нарече "тивок убиец", бидејќи нејзината релевантност може да се зборува за повеќе од 1 милијарда луѓе ширум светот, само размислете за овие бројки! Само во САД, еден од трите возрасни лица страда од овој проблем.

Многу пациенти кои имаат мал степен на хипертензија , се водени од изборот на алтернативни методи на третман за намалување на крвниот притисок, елиминирање, ако е можно, потребата за хронична доживотна администрација на лекови дизајнирани да ги стабилизираат показателите и нивната општа состојба. Тоа е јога која станува се повеќе популарно решение во изборот на вакви алтернативи. Истражувачите на Универзитетот во Пенсилванија, кои ги води д-р Деби Коен, се убедени во тоа. Тие точно ја пресметаа ефективноста на јогата во однос на крвниот притисок, за што учествуваа 58 жени и мажи на возраст од 38-62 години во експериментот.

58 учесници во оваа студија беа поделени во три главни групи:

  • контролирана "диета" (храна насочена кон губење на тежината, одење);
  • Јога пракса во студиото со времетраење од 24 недели 2-3 пати неделно;
  • Комбинирана програма која вклучува и јога и диета терапија.

Научниците откриле дека пациентите кои практикуваат јога во студиото во текот на 24 недели, 2-3 пати месечно, доживеале статички промени во крвниот притисок, а индикаторите биле позначајни од оние на учесниците кои се користеле за оваа намена само диета.

Оние учесници кои користеа само диета, со исклучок на јогата, исто така, постигнаа намалување на крвниот притисок, иако со малку помалку успех отколку, соодветно, учесниците вклучени во јога. Групата од вториот достигна просек од три точки, односно нивниот притисок се движеше од 130/70 до 133/80. Групата на контролирана исхрана, која не практикува јога, се намали само за една точка, од 132/82 до 134/83.

Изненадувачки е што оние што ја следеа специјалната диета и програмата за јога сами по себе не дојдоа до значителни промени во притисокот, додека ефикасноста беше забележана само во активностите на учесниците во групата. Се претпоставува дека причината за намалување на крвниот притисок во јогата е тоа што во вториот случај постои поголем степен на релаксација и внимание кое е поврзано со него. Патем, истражувачите веќе од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Бостон претходно откриле дека јогата може да ги надмине бројните други вежби со тоа што има позитивен ефект врз анксиозноста и расположението на една личност како целина.

Авторите наведоа дека јогата може позитивно да влијае на луѓето со висок крвен притисок, особено ако се комбинира со други позитивни промени во начинот на живеење.

Како што покажа претходната студија спроведена од научниците на Универзитетот Алстер, дури и со ниски оптоварувања за време на неделни вежби, крвниот притисок може да се намали, а исто така, поради нив, се зголемува целокупната физичка кондиција. Треба да се напомене дека третманот на крвниот притисок треба да биде фокусиран и бара трпеливост, бидејќи дури и неколку ефективни опции за третман кај некои пациенти не можат да влијаат на состојбата на другите правилно. На пример, телото на дебели луѓе реагира најдобро на диуретичните лекови, додека користењето на нив не е секогаш дозволено за оние кои не страдаат од дебелина.

Така, постапките со цел намалување на крвниот притисок и спречување на можни компликации (на пример, срцеви напади, на пример) ќе работат подобро ако се земе предвид индексот на телесна маса на пациентот, како и голем број други фактори релевантни за неговиот животен стил. .

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .