Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хемикалии во пакувањето на храна може да ги оштетат забите за бебиња.

Раното изложување на две хемикалии кои често се наоѓаат во пакувањето на храната и фунгицидите може да ги оштетат забите кај деца кои никогаш не можат да се опорават.

Главниот автор на студијата е д-р. Катја Jedian од францускиот национален институт за здравствени истражувања (INSERM) и неговите колеги открија дека ефектите на бисфенол А (БПА) и винклозолин може да ја блокираат работата на хормоните одговорни за растот на забната глеѓ.

Истражувачите неодамна ги презентираа своите наоди на Европскиот конгрес за ендокринологија во Минхен, Германија.

БПА и винклозолин се идентификувани како ендокрини нарушувања (ED) во бројни студии. Ова значи дека тие можат да се мешаат во функционирањето на хормоните кај цицачите, зголемувајќи го ризикот од репродуктивни проблеми, рак, раѓање дефекти и разни други состојби.

БПА се користи во производството на одредени видови пластика и смоли, од кои многу се користат во производството на амбалажа за храна и пијалаци. Во исто време, Винклозолин е фунгицид кој се користи за заштита на лозја, градини и терени за голф.

Истражувачите забележуваат дека претходните испитувања на животни покажале дека ЕД може да биде поврзан со состојба наречена инциерна моларна деминерализација (MIH), која се проценува дека влијае на 18% од децата на возраст од 6-9 години.

Со МИХ, неповратните дефекти на емајлот се појавуваат во првите трајни заби, најчесто на катниците и сечилата. Децата се изложени на поголем ризик од развој на кариес . Нивните заби може да бидат крем, жолта, кафеава и кревка.

За студијата, научниците спроведоа два експерименти. Тимот изложени стаорци само на БПА или комбинација на БПА и винклозолин во тек на 30 дена од раѓањето. Дозите биле еквивалентни на просечната дневна доза на која би се изложило лицето.

Кога ги анализирале клетките на забот, пронајдоа изменета експресија на два гена, KLK4 и SLC5A8, кои ја регулираат минерализацијата на забната емајл.

Потоа, научниците култивираа adamantoblasts на стаорци клетки, кои се клетки депонирани во емајл за време на развојот на забите. Тие откриле дека овие клетки ги содржат половите хормони: естроген и тестостерон, со што се зголемува изразувањето на гените кои произведуваат забна глеѓ. Тестостеронот, исто така, го зголемува изразувањето на гените KLK4 и SLC5A8.

Познато е дека БПА и винклозолин го инхибираат дејството на половите хормони, што значи дека хемикалиите можат да доведат до МИХ, блокирајќи ги хормоните потребни за развој на емајл.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .