Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кафето може да го спречи напрегањето на очите предизвикано од физички напор.

Не само нозете ги чувствуваат последиците од велосипедизмот. Новата студија сугерира дека нашите очи се исто така под стрес за време на вежбање. Но, не брзај додека го фрлате велосипедот. Студијата исто така покажа дека пиењето кафе може да го спречи таквиот ефект.

Водачот на студијата е д-р Николас Гант од Универзитетот во Окланд во Нов Зеланд, а неговите колеги неодамна ги објавија своите наоди во списанието Scientific Reports.

Во нивната студија, научниците објаснуваат дека енергичното вежбање може да ја намали способноста на централниот нервен систем да ја контролира мускулната функција, што резултира во она што е познато како централен замор.

Долготрајниот циклус, на пример, може да предизвика замор на централниот нервен систем, кој обично се манифестира во уморни нозе.

Но, иако е познато дека централниот замор влијае на движењата на екстремитетите, д-р Гант и неговите колеги забележуваат дека не е јасно дали ова влијае на ефектите на другите моторни системи, како што се мускулните групи кои се вклучени во движењето на очите.

За да дознаете, тимот испитува 11 добро обучени велосипедисти кои возеле велосипеди за време од 3 часа.

Некои учесници консумираат кофеин за време на нивната 3-часовна велосипедска сесија, што е еквивалентно на две чаши кафе. Останатите спортисти се пееле без кофеин или им било понудено плацебо решение.

Истражувачите објаснуваат дека кофеинот индиректно може да ја зголеми активноста на одредени невротрансмитери, хемикалии кои пренесуваат сигнали помеѓу мозочните клетки. Треба да се обрне внимание на фактот дека претходните студии покажаа дека нарушувањето на активноста на невротрансмитерите може да биде одговорно за замор на централниот нервен систем.

Откако учесниците го завршија велосипедизмот, истражувачите ги проверуваа движењата на очите со систем за следење на окото по одредување на главите.

Групата заклучи дека напорна вежба предизвика нерамнотежа на невротрансмитерите кај учесниците, што ја забави брзината на движењето на очите кај субјектите.

Мозочните области кои обработуваат визуелни информации се отпорни на замор. Но, самите патишта кои ги контролираат движењата на очите, се чини дека ни се слаба врска.

Истражувачите откриле дека учесниците кои консумирале кофеин пијалаци го обновиле балансот на невротрансмитерите, што ја подобрило нивната брзина на движење на очите. Овој ефект не беше пронајден кај оние кои не земале кофеин.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .