Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ризикот од дијабетес е изненадувачки низок кај постарите мажи кои се несреќни во бракот.

Една нова студија сугерира дека постои врска помеѓу здравјето на луѓето и квалитетот на нивниот брак, и може да биде помалку едноставна отколку што можевме да си замислиме. Студијата заклучи дека, во споредба со среќно во брак, мажите во несреќни бракови се со помала веројатност да добијат дијабетес , и ако тоа се случи, тоа се случува подоцна и е поподобно за корекција.

Студијата, предводена од Хуи Лиу, асистент професор по социологија на Универзитетот во Мичиген на Исток Лансинг, е објавена во Journal of Gerontology: Social Sciences.

Во 2012 година, имаше 29.1 милиони Американци или 9.3% од населението кои живеат со дијабетес. Оваа бројка вклучува 8.1 милиони недијагностицирани случаи.

Меѓутоа, кај постарите Американци, преваленцата на дијабетес е значително поголема: 25,9% од возрасната популација на возраст од 65 години или постари (11,8 милиони постари лица) се верува дека ја имаат оваа болест.

Како дел од сегашната задача, целта на студијата беше да се испита врската помеѓу квалитетот на бракот и ризикот од развој на дијабетес и колку добро се управува откако ќе се развие на подоцнежна возраст.

Во студијата се користеа податоци од проектот за стареење (NSHAP), кој вклучува биометриски мерења и одговори на анкетите собрани во разговорите и во самостојните извештаи; Тие покриваат многу аспекти на општествениот живот и здравјето на постарите лица.

Истражувачите ги анализирале податоците од 1228 жени и мажи на возраст од 57-85 години, 389 од учесниците развиле дијабетес со преглед на испитување по 5 години.

Податоците од истражувањето не беа специјално дизајнирани за да се оцени квалитетот на бракот, па истражувачите користеа статистички пристап наречен "факторска анализа" за да се изградат позитивните и негативните квалитети на скалата на брак од соодветните точки за истражување. На пример, истражувањето вклучуваше прашања за степенот на задоволство од тековните односи со партнерот, нивната блискост и сексуални контакти.

Тимот ги спореди податоците од истражувањето со информациите собрани од учесниците со дијабетес. Откако направија неколку откритија.

Изненадувачки, за мажите, негативниот квалитет на бракот е поврзан со низок ризик од развој на дијабетес и поефективна контрола на болеста по дијагнозата.

Едно објаснување може да биде тоа, бидејќи дијабетесот е состојба која бара внимателно следење, постојаното доведување на жена може да го зголеми здравјето на сопругот со тоа што влијае врз здравјето на нејзиниот сопруг.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .