Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Раното искуство го обликува мозокот во развој на неверојатни начини.

Големото прашање е како мозокот е формиран од кластер на клетки во матката - полноправно и исклучително сложено тело. Тековната студија ја открива важноста на раното визуелно искуство во обликувањето на патот што се развива кај невроните.

Спорови за природата и образованието ја формираат основата на научните истражувања за многу години. Кога истражувачите научиле повеќе за начините на кои животните се развиваат, станало поочигледно дека и природата и воспитувањето играат витална улога во развојот на секоја клетка и систем.

Една неодамнешна студија од Институтот за истражување на Скрипс (TSRI) додава нови информации за разгледување. Резултатите ни помагаат да разбереме како невроните во мозокот во развој се разликуваат во типови на клетки кои ги разликуваме кај возрасните.

Во мозокот, колото се контролира со блокирање на групи на возбудливи и инхибиторни неврони. Како што сугерира името, првата група, како по правило, ги возбудува патиштата, додека вторите имаат тенденција да ја инхибираат и спречат активноста.

Овие две групи се совршено избалансирани. Во спротивно, мозокот ќе биде претеран или претерано инхибиран, нормалното функционирање ќе биде нарушено.

Во мозокот во развој, овие неврони се уште не "одбрале" што да станат; тие се суштински идентични клетки во раните фази на развојот. Како овие клетки ја прават својата одлука не е јасно.

Истражувачите на TSRI, предводени од Холис Клајн, одлучија да ги проучат раните инхибиторни неврони кај мокречите за да ги испитаат факторите кои можат да влијаат врз нивното развивање. Тадполи беа избрани бидејќи се проѕирни, што го прави лесно да ги набљудуваат нивните неврони. Покрај тоа, нивните фази на развој на нервниот систем кореспондираат со развојот на цицачи пред раѓањето.

Тадполите им беше дозволено да пливаат под панел со подвижни извори на светлина. Тоа симулирано живеалиште во природата.

Резултатите покажаа дека, и покрај идентитетот на невроните, инхибиторите на невроните беа поделени во две спротивни фракции. Половина ги зајакнаа нивните врски и ги зголемија нивните импулсни стапки како одговор на светлината, на истиот начин како реагираат возбудливите неврони. Втората популација на инхибиторни неврони го намалила нивниот број на соединенија и реагирала помалку на светлина.

Множествата на невроните кои беа исти, се развија во спротивни насоки како одговор на светлосниот стимул.

Резултатите можат да играат важна улога во развојот на идните лекови.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .