Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Што може да ни каже кучињата на Павлов за пијанството?

Луѓето не се разликуваат многу од другите животни. Исто како и кучињата на Павлов, можеме да научиме да ги поврзуваме надворешните сигнали со приемот на наградата. Изгледа доволно невино кога изгледот на патиките го прави така што сакате да одите на трчање, но не и неопходно во поглед на продавницата со алкохол што сакате да се напиете.

Навистина, сигналите на Павлов со алкохол може да не доведат до зависност. И понекогаш овие сигнали можат да бидат пожелни, како што е прикажано во една студија објавена во границите во бихевиоралната неврологија, од страна на истражувачите од Универзитетот Конкордија во Монтреал.

Зависноста од алкохолот е влошена од нашата способност да препознаеме предвидливи сигнали. Ова беше кажано од Надја Чаудри, водечки автор на студијата и професор на одделот за психологија. Условните реакции на овие сигнали може да предизвикаат однесувања што доведуваат до пијанство, на пример, на лицето кое ќе дојде до пиво. Резултатите од студијата покажуваат дека сигналите кои предвидуваат алкохол може да бидат многу пожелни.

Според оваа студија, алкохоличарите кои сакаат да направат промени во нивните навики не треба само да се фокусираат на самиот пијалок, туку и на сите фактори кои ја опкружуваат употребата на алкохол.

Многу луѓе имаат специјализирано стакло за различни видови на пијалоци, како и силни преференци за она што го пијат. Овие параметри може да се движат од сензорни својства на алкохолот, како што се неговиот вкус, мирис и изглед. Многу е важно луѓето да сфатат дека пиењето алкохол е сложено однесување и покрај тоа што алкохолот го прави за нашиот мозок, тој исто така игра улога во регулирањето на нашето однесување.

Истражувачите работеа со 25 лабораториски стаорци кои беа навикнати да ги поврзат специфичните сигнали со присуство на етанол. Стаорци се користат да чекаат за алкохол секој пат кога ќе видат визуелен сигнал. Тие дојдоа до местото каде што тие го истурија етанолот. Но, по некое време тие престанаа да чекаат, и наместо тоа почнаа да пристапуваат и да комуницираат со сигналот. Ова се случи и покрај фактот дека стаорците не добија ништо, играјќи со сигнален уред.

Јасно е дека сигналите кои предвидуваат дека алкохолот може да стане многу пожелно во нивно право.

Кај луѓето, моделите на однесување се одредени од основните механизми на учење, како кај другите видови на животни. Значи, можете да разберете како овие однесувања се стекнуваат и одржуваат во човечкото тело. Во исто време, ќе биде можно да се изберат вистинските тактики за лекување зависност од алкохол.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .