Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Идентификувани гени за агресивен рак на мозокот

Истражувачите кои проучуваат сериозен тип на рак на мозокот , глиобластом, идентификуваа осум гени кои можат да помогнат да се предвиди колку долго пациентот ќе живее со таква дијагноза. Гени кои се поврзани со имунолошкиот систем можат да помогнат лекарите да го одредат најдобриот третман во иднина.

Глиомите се вид на тумор кој започнува во глијалните клетки на централниот нервен систем (мозокот и 'рбетниот мозок). Glia е систем на помошни клетки на нервниот систем, обезбедувајќи физичка поддршка и изолација на невроните.

Глиобластомот на мозокот, исто така познат како астроцитом од класа 4, е најчеста и агресивна форма на глиома. За овој подтип на рак, пациентите ретко живеат повеќе од една година од времето на дијагнозата, дури и со навремено и радикално лекување, прогнозата е лоша.

Глиобластомите на мозокот не реагираат на современите третмани. Постојат многу причини зошто терапијата е неефикасна, тие вклучуваат тешкотии во доставување на лекови на местото на тумор поради оштетено снабдување со крв и акумулација на течности во оваа област. Глиобластомите растат особено брзо и мигрираат лесно во соседните делови на мозочното ткиво.

Поради локацијата на туморот во мозокот, дури и при изведување на операцијата, скоро е невозможно да се отстрани секое канцерозно ткиво, што ги прави неизбежните рецидиви. Овој тип на рак претставува повеќе од половина од сите тумори на мозокот, а тоа влијае на околу 2-3 луѓе на 100.000.

Тим научници од кинеската медицинска универзитетска болница во Шенјанг, неодамна започна со истражување на улогата на генетиката и имунитетот во преживувањето од овој тежок тип на рак.

Истражувачите предводени од д-р Анхуа Ву ги проучувале ткивните примероци од 297 пациенти со тумори на мозокот. Од нив, 127 луѓе имале глиобластоми, други имале помалку агресивни форми на глиома.

Научниците анализирале 322 гени кои се вклучени во имунолошкиот систем. По екстензивниот скрининг, идентификувани се осум специфични гени кои играа важна улога во развојот на глиобластомот.

Три од осумте гени играат заштитна улога, другите пет го зголемуваат ризикот од предвремена смрт. Истражувачите можеа да конструираат генетски потпис кој го предвидел времето на преживување кај пациентите и ги подели на високи (преживување 348 дена по дијагнозата) и ниски (493 дена) ризични групи.

Резултатите од студијата можат да помогнат во подобрувањето на третманот на глиобластомот. Во иднина, можете да го користите генетскиот потпис за да го одредите најдобриот пат на третман.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .