Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Марихуаната користи промени на ДНК, зголемувајќи го ризикот од болест

Марихуаната ја менува ДНК, што доведува до генетски мутации кои можат да го зголемат ризикот од сериозна болест во злоупотребата на поединци и нивното идно потомство. Ова е заклучок на една нова студија спроведена од научници од Универзитетот во Западна Австралија.

Канабисот, исто така познат како марихуана, е најчесто користениот недозволен лек во САД, и покрај фактот што легализацијата на лекот за медицинска или рекреативна употреба се зголемува низ целата земја.

Според Националниот институт за контрола на злоупотреба на дроги (NIDA), околу 22,2 милиони луѓе во САД користеле марихуана минатиот месец, а истражувањата покажале дека употребата на дроги значително се зголемила во последниве години.

Со оглед на големиот број на луѓе кои користат марихуана, важно е да се утврди неговото влијание врз здравјето.

Авторите на студијата, Алберт Рис и Гери Халс, и од Факултетот за психијатрија и клинички науки на Универзитетот во Западна Австралија, истакнуваат дека претходните студии покажаа врски помеѓу употребата на канабис и зголемен ризик од сериозни болести.

Меѓутоа, механизмите што лежат во оваа асоцијација останаа нејасни. Како што употребата на канабис може да влијае на идните генерации.

За понатамошни истражувања, тимот спроведе длабинска анализа на претходните студии и литература која го проценува ефектот на употребата на канабис во клетките и како тоа може да биде поврзано со ризикот од болест.

Тие откриле дека хемиските својства на канабисот, вклучувајќи го и тетрахидроканабинолот (THC), активната состојка на лекот, комуницираат и ја менуваат ДНК на корисникот. Овие состојки може да доведат до генетски мутации кои го зголемуваат ризикот од различни патологии.

Употребата на канабис во светот расте во последниве години, има влијание врз многу сегменти од населението. Истражувачите забележуваат дека дури и ако некое лице не ја развие болеста како резултат на ваквите мутации, "невидливата" штета може да се пренесе на нивните деца, па дури и на нивните внуци, зголемувајќи го ризикот од болест.

Дури и ако мајката никогаш не користела канабис во животот, мутациите се пренесуваат од сперматозоидите на таткото, што може да доведе до сериозни болести кај децата. Родителите не можат да разберат дека носат мутации во состојба на одмор, а проблемот ќе се манифестира само во потомството.

Кога хемикалиите од канабис ја менуваат човечката ДНК, може да го забават клеточниот раст.

Резултатите можат да имаат важни импликации за регулирање на употребата на марихуана.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .