Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алцхајмеровата болест е поврзана со губење на Y хромозомот кај мажите.

Една нова студија покажува дека луѓето чии црвени крвни клетки немаат хромозом Y се поподложни на Алцхајмеровата болест . Тимот се надева дека податоците може да помогнат да се развие систем за рано предупредување за Алцхајмеровата болест.

Алцхајмеровата болест влијае на повеќе од 5 милиони Американци; што е еднакво на 1 од 9 лица на возраст над 65 години. До 2050 година, бројот на лица кои страдаат од оваа болест се планира да се зголеми на 14 милиони.

И покрај огромниот број на случаи на Алцхајмерова болест, молекуларните механизми што го лежат и точните фактори на ризик сè уште се слабо разбрани.

Главниот фактор на ризик за Алцхајмеровата болест е возраста, но има многу други фактори. На пример, како што е предложено, генетска предиспозиција. Други истражувачи ја проучувале врската помеѓу Алцхајмеровата болест, висок крвен притисок , низок внес на фолати и високи нивоа на холестерол; нивото на ментална и физичка активност исто така игра улога.

Неодамнешните студии за испитување на необични, но доминантни, генетски промени кај мажите можеби откопаа нов клуч за етиологијата на Алцхајмеровата болест.

Жените имаат два Х хромозома, а мажите имаат еден Х и еден Y. Меѓу другото, хромозомот Y содржи код кој предизвикува развој на тестисите.

Во последниве години, е забележано дека кај некои мажи Y хромозомот полека се дегенерира со возраста. Ова се нарекува губење на Y (LOY). Некои истражувачи веруваат дека во иднина, мерењето на LOY може да дејствува како систем за рано предупредување за лицата кои се особено подложни на одредени видови на рак.

Неодамна, професорите Ларс Форсберг и Јан Думански од Одделот за имунологија, генетика и патологија на Универзитетот во Упсала, Шведска, ги здружија силите со научници од Велика Британија, Франција, САД и Канада.

Пред да се пресели во Алцхајмеровата болест, професорот Форсберг претходно работел со линкот и ракот.

Тимот испитуваше хромозоми од 3200 мажи на возраст од 37-96 години, со просечна возраст од 73 години. Околу 17 отсто од примероците имале LOY, најмалку 10 проценти од нивните црвени крвни клетки. Лој е најчест кај постарите мажи.

Научниците открија дека луѓето кои веќе имале дијагноза на Алцхајмерова болест имаат поголема веројатност да имаат Лој. Покрај тоа, тие имале поголема веројатност да ја развијат болеста за време на периодот на набљудување.

Студијата се уште е во почетна фаза, но може да обезбеди клуч за рана дијагноза на Алцхајмеровата болест.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .