Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Што храна може да помогне во борбата против хронично воспаление?

Една нова студија од Институтот за стареење и хронични заболувања на Универзитетот во Ливерпул ги идентификува прехранбените производи кои можат да помогнат во спречување на хронично воспаление. Како што знаете, токму ова придонесува за појава на многу водечки причини за смрт.

Воспаление се јавува природно во телото, но во случај нешто да тргне наопаку или да трае премногу долго, воспалението може да предизвика долгорочни болни процеси во телото. Неконтролираното воспаление игра важна улога во многу сериозни болести, вклучувајќи рак, скоро сите срцеви заболувања, дијабетес и Алцхајмерова болест .

Диетите богата со овошје и зеленчук кои содржат полифеноли може да нè заштити од воспалителни процеси поврзани со возраста и хронични заболувања.

Полифенолите мора да бидат содржани во нашата исхрана. Нивната улога во спречувањето на дегенеративни заболувања е докажана, а има и докази за нивната корисност во спречувањето на рак и кардиоваскуларни заболувања. Здравствените ефекти на полифенолите зависат од потрошената количина и нивната биолошка достапност.

Т-клетките или Т-лимфоцитите се еден вид бели крвни клетки кои циркулираат во нашето тело во потрага по клеточни нарушувања и инфекции. Тие промовираат клеточно сигнализирање на молекули (цитокини), кои помагаат на врските од ќелијата во клетка да учествуваат во имунолошкиот одговор и го стимулираат движењето на клетките кон местата на воспаление, инфекција и траума.

Цитокините се прилагодуваат со потрошувачката на овошје и зеленчук. Но, малку е познато за релативната ефикасност на различните полифеноли во корегирањето на ослободувањето на цитокините од страна на лимфоцитите.

Една студија на Сиан Ричардсон и д-р Крис Форд ги проучувала различните потенцијали на полифеноли.

Резултатите покажуваат дека фенолите добиени од кромид, куркума, црвено грозје, зелен чај може да помогнат во намалувањето на ослободувањето на антиинфламаторните медијатори кај луѓе со зголемен ризик од хронично воспаление.

Научниците посветуваат големо внимание на фактот дека постарите луѓе се повеќе подложни на хронично воспаление и, како такви, тие можат да имаат корист од дополнување на нивната исхрана со isorhamnetin, resveratrol, curcumin и ванилна киселина или прехранбени производи кои ги содржат овие биолошки активни молекули и биле наведени погоре.

Во иднина, научниците планираат да спроведат студија која вклучува голем број луѓе.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .