Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Базени и бањи може да го зголемат ризикот од генетски мутации.

Без оглед на тоа дали ќе одлучите да се фрлам во базенот или да се релаксирате во топла када, веројатноста за чистота е сериозен проблем во овој случај. Обично може да го мирисате средството за дезинфекција и ова е нормално, бидејќи таквите предмети треба да бидат чисти. Сепак, според новото истражување, тие можеби не се толку чисти колку што мислите.

Истражувањата покажуваат дека дезинфициенсите што додаваат базени и топли кади во водата создаваат низа нуспроизводи кога реагираат со пот, урина и други соединенија за капење. Овие супстанции имаат потенцијал да предизвикаат оштетување на ДНК.

Покрај тоа, научниците открија дека колку повеќе се користат базените, толку се помоќни нус-производите.

Добро е познато дека хлорот и другите супстанции што се користат за дезинфекција на базените и бањите реагираат со органски супстанции, вклучувајќи ја урината и потењето кај луѓето и можат да создадат нус-производи за дезинфекција (PPDs).

Иако дезинфекцијата е важна за деактивирање на штетните патогени микроорганизми, несаканите ефекти од нивната употреба поврзани со изложеноста на PPD, како што се рак на астма и мочен меур , биле забележани во епидемиолошките студии кај луѓето.

Сепак, немаше истражување за мутагеноста на таквите нус-производи. Мутагеноста на базените за пливање и топли кади се зголемила по четири пати, откако биле користени од страна на луѓето.

За студијата, научниците анализираа 28 примероци на вода земени од приватни и јавни базени и бањи - пред и по интензивна употреба - на седум локации во САД. Водата беше дезинфицирана со хлор, бром, озон.

Групата идентификуваше повеќе од 100 PPD од базените и примероците за вода за капење, потоа беа изведени екстракти од овие PPDs за да се идентификува нивната мутагеност.

Тие откриле дека, во споредба со оригиналната вода од чешма што се користи за пополнување на базенот и бањата, во примероци со PPD од базени 2,4 пати повеќе мутагеност, додека во хидромасажните бањи мутагеноста на PPD била 4,1 пати поголема.

Поттикнувањето на практиките што доведуваат до почеста размена на вода во басените треба да имаат корисен ефект врз јавното здравје. Главната работа не е да се заборави да се истушира, и пред пливање во базенот и по неа.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .