Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нискиот внес на сол може да го зголеми ризикот од срцев удар, мозочен удар и смрт.

Големиот внес на сол бил поврзан со зголемен крвен притисок и поголем ризик за развој на проблеми со срцето. Но, според една нова студија, нискиот внес на сол може да биде исто толку штетен.

Објавено во The Lancet, една студија покажа дека нискиот внес на сол или натриум може да го зголеми ризикот од срцев удар, мозочен удар и смрт, во споредба со просечниот внес на сол.

Главниот автор на студијата е Андреј Менте од Медицинскиот факултет во Канада, и неговите колеги велат дека нивните резултати покажуваат дека само луѓето со висок крвен притисок ( хипертензија ) кои имаат висок внес на сол треба да ја намалат неговата потрошувачка.

Покрај тоа, истражувачите сугерираат дека сегашните препораки за дневно внесување на сол се премногу ниски.

Диететски упатства за Американците препорачуваат Американците да консумираат помалку од 2.300 милиграми натриум секој ден - еквивалент на 1 лажиче сол.

Сепак, ЦДЦ извештајот претходно оваа година покажа дека околу 90 проценти од Американците консумираат сол на нивоа над препорачаната граница.

Се верува дека премногу сол во исхраната може да доведе до висок крвен притисок, што го зголемува ризикот од срцев удар, мозочен удар и други кардиоваскуларни заболувања.

Но, дали е навистина можно да се намали потрошувачката на сол на ниво препорачано во тековните упатства за намалување на ризиците? Тоа е она што Менте и неговите колеги тргнале да ги истражуваат.

Научниците анализирале податоци од повеќе од 130.000 лица од 49 земји.

Тие го испитале внесот на натриум кај учесниците и како ова е поврзано со ризикот од кардиоваскуларни заболувања и мозочен удар кај пациенти без и со висок крвен притисок.

Во споредба со оние кои имале просечно доза на натриум, срцев удар, мозочен удар и стапки на смртност биле повисоки кај оние кои имале низок внес на натриум, без оглед на тоа дали учесниците имале висок крвен притисок.

Истражувачите откриле дека само луѓе со висок крвен притисок биле изложени на ризици поврзани со високи дози на сол, повеќе од 6000 мг дневно.

Наодите на тимот се исклучително важни за луѓето со висок крвен притисок.

Студијата придонесува за разбирање на односот помеѓу внесот на сол и здравјето, прашања за соодветноста на тековните упатства кои препорачуваат низок внес на натриум за сите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .