Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Прегабалин може да го зголеми ризикот од вродени дефекти.

Користењето на прегабалин за време на бременоста може да го зголеми ризикот од сериозни вродени дефекти кај потомците, според една нова студија објавена во списанието Неврологија.

Прегабалин е лек кој најчесто се користи за лекување на болка, особено за невралгија и фибромијалгија ; исто така се користи за епилепсија , анксиозност и други ментални нарушувања.

Не е јасно точно како лекот функционира, но истражувачите веруваат дека се врзува за рецепторите на нервните клетки на мозокот за да ги намалат сигналите за болка.

Според студијата на научниците - вклучувајќи ја и д-р Урсула Винтерфелд, од Швајцарската информативна тератогена служба и Универзитетската болница Лозана во Лозана, студиите на животни покажаа зголемен ризик од дефекти при раѓање со употреба на прегабалин за време на бременоста. Сепак, има малку информации за изложеноста во човечкото тело.

Винтерфелд и неговите колеги анализираа податоци од 820 жени од седум земји, вклучувајќи ги Франција, Велика Британија, Италија, Финска, Швајцарија, Холандија и Турција.

Од овие жени, 164 биле прегабалин за време на бременоста, додека 656 не земале прегабалин или било кој друг лек за време на бременоста.

Меѓу жените кои користеле прегабалин за време на бременоста, 115 го зеле поради невропатска болка, 39 поради ментални нарушувања: вклучувајќи анксиозност, депресија и биполарно растројство , пет жени го користеле за лекување на епилепсија и една жена која се користи за лекување на синдромот немирни нозе.

Употребата на прегабалин започнала пред бременоста кај 77% од жените, а употребата на лекот била прекината во просек 6 недели. 13% од жените кои користеле прегабалин, исто така, користеле и други антиконвулзиви.

Научниците откриле дека седум (6%) жени кои користеле прегабалин за време на бременоста родиле деца со сериозни вродени дефекти, во споредба со 12 (2%) жени кои не ја користеле оваа дрога.

Така, наодите покажуваат дека жените кои користеле прегабалин во првиот триместар од бременоста биле три пати поголеми шанси да раѓаат дете со голем вроден дефект, во споредба со контролната група.

Срцеви дефекти и абнормалности во централниот нервен систем беа меѓу најчестите конгенитални дефекти.

Резултатите покажуваат дека потребни се понатамошни истражувања и претпазливост при користење на лекот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .