Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кај пациенти со рак со депресија, по третманот има помалку шанси за целосно закрепнување.

Една нова студија покажува дека пациентите со колоректален карцином кои се депресивни имаат значително помала веројатност да се опорават добро по операцијата од не-депресивни пациенти. Истражувачите велат дека извонредната студија покажува важна улога во менталното здравје во заздравувањето од рак.

Студијата е дел од најголемата клиничка студија од ваков вид, која ги следи животите на повеќе од 1.000 пациенти со колоректален карцином, кои биле третирани во 29 болници во Велика Британија. Студијата го опфаќа периодот пред операцијата во 2010-2012 година и најмалку 5 години после тоа.

Професорот Џејн Махер вели дека луѓето можат да живеат добро откако ќе се отстрани туморот, но само ако добиваат вистинска поддршка. Менталното здравје може да биде пречка за добро закрепнување. Знаеме дека депресијата и анксиозноста често одат рака под рака со ракот, но сега можеме да видиме колку се зависни од ментална благосостојба на луѓето.

Во една статија објавена во списанието PLoS One, истражувачите објаснија како користеле показатели за здравјето, квалитетот на животот и благосостојбата за да го проценат обновувањето по третманот две години по операцијата за колоректален карцином.

Анализата покажува дека 1 од 5 пациенти со колоректален карцином имале знаци на депресија за време на дијагнозата. Исто така, покажува дека пациентите во депресија за време на дијагнозата биле седум пати поголеми шанси да бидат во многу лоша здравствена состојба 2 години по завршувањето на третманот, во споредба со не-депресивни пациенти.

Пациентите со депресија беа, исто така, 13 пати поголеми шанси да имаат многу низок квалитет на живот, вклучително, на пример, проблеми со размислување и меморија.

Научниците покажаа дека насочениот третман на депресија пред терапијата со рак го подобрува квалитетот на животот и здравјето, и за време на лекувањето со рак и до 2 години подоцна.

Пациентите може да бидат назначени во четири групи, секој со свој патот на заздравување. Групата има една и две работи "стабилно добро". Тие покажаа точки на квалитетот на здравјето, животот и благосостојбата над или во рамките на нормалните граници. Групата три имаше некои проблеми, а групата имаше четири работи кои беа стабилно лоши.

Колку е повисока преоперативната депресија, полошо е здравјето по операцијата.

Овие резултати се важни за подобрување на грижата за пациентот и искуството за обновување на ракот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .