Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Одржувајте да ја одржувате функцијата на белите дробови

Новата студија сугерира уште една причина за одржување на способноста: може да го намали намалувањето на функцијата на белите дробови што се јавува со возраста.

Истражувачите откриле дека луѓето со подобра кардиопулмонална состојба покажале помало намалување на функцијата на белите дробови во текот на следните 20 години.

Кардиопулмоналната состојба е мерка за функцијата на срцето и белите дробови за време на одмор и физичка активност.

Д-р Лилијан Бек, од Медицинскиот факултет на Универзитетот Северозапад Фејнберг во Чикаго, Илиноис, и неговите колеги неодамна ги презентираа своите наоди на Меѓународната конференција на Американската торакална заедница (АТС) во Сан Франциско, Калифорнија во 2016 година.

Д-р Бенк забележува дека, како што старееме, нашата функција на белите дробови опаѓа, иако стапката на опаѓање варира од личност до личност.

За нивното истражување, научниците ги анализирале податоците од студијата за развој на коронарен ризик кај луѓе под триесет години (CARDIA). Во анализата беа опфатени 5.115 здрави луѓе со темна кожа и светло-кожа на возраст од 18-30 години.

Во текот на 20-годишен период, кардиопулмоналната усогласеност на учесниците беше измерена со користење на тест за диференцијација на неблагодарна работа, која беше извршена на почетокот на студијата и постојано во иднина.

Белодробната функција е мерка за тоа колку добро функционираат белите дробови. Тие беа оценети за секој тест за кардиопулмонална усогласеност.

Ова беше направено со мерење на присилниот експираторен волумен на учесниците за 1 секунда (FEV1) - износот на воздухот издишан за 1 секунда. Тие, исто така, го мерат показателот за присилниот витален капацитет на белите дробови (ФВЦ) - ова е износот на издишаниот воздух по максималното вдишување и до потполно издишување.

Научниците откриле дека учесниците кои имале највисок кардиопулмонален статус на почетокот на студијата покажале најмал годишен пад во белодробната функција во период од 20 години.

Поединците кои покажаа најголем пад во кардиопулмоналните показатели во текот на 20-годишен период покажаа најголем пад во FEV1 и пулмонална функција.

Сепак, учесниците кои го одржуваа или го подобрија кардиопулмоналниот систем покажаа најнизок пад во белодробната функција во 20 години.

Иако студијата не може да потврди причинско-последична врска помеѓу физичката кондиција и намалената функција на белите дробови, податоците ја нагласуваат важноста за постигнување и одржување добра физичка кондиција.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .