Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Зголемен број на хоспитализации поради мозочен удар кај афроамериканците

И покрај падот, воопшто, на хоспитализациите по мозокот предизвикан од блокада на артериите, ситуацијата е поинаква кај младите и афро-американците. Истражувачите велат дека постои потреба да се информираат и преориентираат факторите на ризик од мозочен удар со цел да се постигне свест за сите групи на населението.

Една статија за опсервационата студија на Универзитетот во Јужна Калифорнија во Лос Анџелес, објавена во списанието на Американската асоцијација за срце.

За нивното истражување, научниците анализирале податоци од националниот болен стационарен пациент, кој собира податоци за околу 8 милиони хоспитализации годишно во САД.

Мозочен удар е болест која влијае на артериите кои носат кислород и хранливи материи во мозокот. Се јавува кога еден од овие крвни садови е блокиран од тромб ( исхемичен удар ) или ѕидот е скршен ( хеморагичен мозочен удар ). Колку побрзо лицето кое има мозочен удар започнува со третман, толку подобро неговите шанси за преживување со минимални долгорочни последици.

Бројот на возрасни хоспитализирани за лекување на акутни исхемични мозочни удари предизвикани од затнат артерии се намали за 18,4% помеѓу 2000 и 2010 година.

Сепак, анализата покажува неколку ужасни контрасти на различни возрасни групи, како и меѓу Афроамериканците и другите расни групи.

На пример, хоспитализациите за акутни исхемични удари паднале за постарите лица: за 28 проценти за оние на возраст од 65-84 години, а за 22,1% кај оние постари од 85 години.

Сепак, кај младите луѓе на возраст од 25-44 години, ударите се зголемија за 43,8%, а кај оние на возраст од 45-64 години, тие се зголемија за 4,7%.

Возрасните хоспитализации за акутен исхемичен мозочен удар во истиот период 2000-2010 година, исто така, паднаа кај луѓето со светлост (за 12,4%) и кај Латиноамериканците (за 21,7%), но се зголемија за 13,7% за Афроамериканците.

Резултатите од студијата исто така покажуваат дека, според претходните студии, хоспитализациите биле пониски кај жените, а нивниот број опаднал за 22,1% во текот на една деценија.

Првиот автор, д-р Лукас Рамирез, забележува дека нивната студија не е дизајнирана да ги открие причините за намалување на мозокот кај постарите Американци. Сепак, тој и неговите колеги укажуваат на тоа дека напорите за спречување на ризиците за двата вида на мозочен удар, како што е намалување на високиот крвен притисок и контрола на нивото на шеќер во крвта, може да бидат фактор на намалување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .