Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мозочните бранови предвидуваат брзина на учење на втор јазик

За првпат, истражувачите покажуваат како краток тест на мозочните бранови може да предвиди колку брзо возрасен може да научи втор јазик.

Учење како се разликуваме во способноста да научиме втор јазик е корисно не само за разбирање на двојазичноста, туку и за истражување на процесите на учење и пластичноста на невроните.

Во списанието Brain and >

19 учесници беа на возраст од 18-31 години и немаа искуство во изучувањето на францускиот јазик. За 8 недели, заминаа во истражувачката лабораторија два пати неделно 30 минути, а за потопување во виртуелна реалност користеа компјутерска обука за да научат француски јазик.

Пред учесниците да ја започнат својата јазична обука, тие беа поканети на пет минути мерење на електроенцефалограмот (ЕЕГ).

Истражувачите ги спореа прелиминарните модели на брановите мозочни бранови со разни други мерења за време и на крајот на програмата за обука.

Резултатите покажаа дека додека најбрзиот студент ја завршил лекцијата двапати побрзо, тој има најмал степен на мајсторство.

Истражувачите ги споредија примероците на ЕЕГ и најдоа некои интересни врски.

На пример, повисоката моќност на бета и гама брановите на мозокот, како и пониската моќ на делта и тета брановите, предвидоа побрзо учење на втор јазик.

Истражувачите велат дека нивната студија е првата која користи ЕЕГ-обрасци за такво предвидување.

Луѓето чии мозочни бранови предвидуваат дека тие веројатно ќе бидат помалку успешни или бавни во учењето не треба да се очајуваат. Прво, ова е точно само кај 60 проценти од испитаните, бидејќи има многу други фактори. Второ, моделите се предмет на варијабилност.

Проучувајќи ги индивидуалните разлики во мозокот, научниците дознаа главните ограничувања наметнати на процесот на учење и обработка на информации, во надеж дека ќе развијат начини за подобрување на учењето на јазик и, конечно, учење во широка смисла на овој термин.

Луѓето имаат тенденција да учат втор јазик, но некои немаат посакувани модели на мозочните бранови. Тие ќе можат, можеби, да ја користат студиската технологија за невро-повратни информации за да ги променат обрасците и да си помогнат да се научат побрзо.

Наставната програма на виртуелната јазична реалност е насочена кон токму тоа.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .