Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Новата молекула може да го продолжи опстанокот на пациентите со цистична фиброза

Новата молекула, која ги блокираше јонските канали во лабораториските клетки, може значително да ги намали циклусите на воспаление на дишните патишта и инфекции, што на крајот доведе до фатално уништување на белите дробови кај луѓе со цистична фиброза ( цистична фиброза ).

Истражувачите кои ги откриле овие предложени методи на лекување врз основа на нова молекула на протеаза инхибитор кои потенцијално би можеле да го продолжат животот на луѓето со неизлечиво нарушување.

Д-р Лорен Мартин, висок автор на студијата, вели дека оваа стратегија може да го спречи значајното оштетување на белите дробови што се јавува како резултат на хронични инфекции и циклуси на воспаление, со потенцијални ефекти врз квалитетот на животот, како и врз очекуваниот животен век.

Цистичната фиброза (CF) е генетска болест која ги оштетува внатрешните органи, особено белите дробови и дигестивниот систем. Според Светската здравствена организација (СЗО), болеста влијае на околу 100.000 луѓе ширум светот.

Бидејќи третманите напредуваат, возраста на луѓе со CF постојано се зголемува. Само пред 30 години, не се очекувало лице со CF да достигне зрела возраст. Денес, околу половина од пациентите со CF живеат повеќе од 30 години, а некои дури живеат дури 50-60 години.

Едно лице мора да наследи две неисправни примероци на дефектен ген наречен CFTR - по еден од секој биолошки родител кој мора да има CF. Секој пат кога два носители на генетски план планираат да зачуваат дете, постои 25 отсто шанса детето да го има ова нарушување.

Неисправниот ген ги крши каналите кои дозволуваат јони да се преселат во клетки и назад. Како резултат на тоа, слузницата на површината на ткивото, на пример, лигавицата на респираторниот тракт и гастроинтестиналниот тракт, станува дехидрирана, густа, леплива и тешко се чисти.

Леплива слуз е стапица за бактерии кои предизвикуваат хронични инфекции, воспаленија, лузни во белите дробови и тешкотии за варење храна.

Да го проучат ефектот на научниците, ги истражувале молекулите на примарните епителни клетки на респираторниот тракт, култивирани во лабораториски услови.

Тие откриле дека молекулата инхибира бројни ензими кои ги активираат каналите. Инхибицијата на ензимите ја намалува активноста на натриумовите канали, за кои е познато дека се во корелација со подобрената хидратација на дишните патишта и клиренсот на мукозата.

Ова е важно откритие кое може да обезбеди нов терапевтски пристап кон CF луѓето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .