Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дали земате многу лекови? Пазете се од полипразмазија!

Кога луѓето стареат, постојат многу услови кои бараат употреба на лекови. Често се случува да бидат потребни неколку лекови, со различни дози и периоди на употреба. И тука луѓето имаат потешкотии. Полипирмација - истовремена употреба на пет или повеќе лекови.

Една студија предводена од д-р Дима Куато од Универзитетот во Илиноис во Чикаго покажа дека во 2005-2006, повеќе од 50 проценти од возрасната популација во САД на возраст од 57 до 85 години земале пет или повеќе лекови.

Околу 30% од испитаниците користеле пет или повеќе лекови на рецепт, а повеќе од 58 проценти земале најмалку една дрога што не им била потребна.

Една неодамнешна студија на тимот на д-р Куато, објавена во JAMA Internal Medicine, покажува дека проблемот продолжува да расте.

Во 2010-2011 година, процентот на Американци кои користеле пет или повеќе лекови на рецепт се зголемиле на 35,8%.

Луѓето со комплексни медицински проблеми може да имаат потреба од цела палета на лекови, или пак можат да земаат само еден лек за борба против несаканите ефекти на друг. Сепак, злоупотребата на неколку лекови може да биде и непотребно и опасно.

Според истражувањето, полипрагмазиите се одговорни за 28 проценти од сите хоспитализации и е петта водечка причина за смрт во САД.

Несоодветна полипрагмаса може да биде во случаи кога: пациентот продолжува да зема лекови кои повеќе не се потребни, или во доза која повеќе не е соодветна; лекот не ја достигнува терапевтската цел; комбинацијата на третмани доведува до несакани реакции или интеракции; пациентот не ги следи инструкциите на лекарот.

Пациентите може да бидат препишани со различни лекови ако страдаат од бројни болести, како што се ревматоиден артритис , срцеви заболувања и дијабетес . Често, лекарите не знаат кои лекови се земаат од страна на пациентите. Поради оваа причина, пациентите треба да им кажат на своите лекари за сите лекови што ги земаат.

Полипирматијата е почеста кај постарите лица. Во САД, луѓето на возраст од 65-69 години во просек земаат околу 14 лекови на рецепт, што се зголемува на 18 до 80-84 години. На пример, постарите луѓе често користат комбинација на антитромбоцитни агенси, антикоагуланти, статини и НСАИЛ. Но, во оваа комбинација нема потреба.

Истражувачите ги повикуваат сите да избегнуваат полипрагмазија и да се консултираат со лекар.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .