Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вакцината против маларија нуди безбедна и ефикасна заштита за една година или повеќе.

Во моментов, нема вакцина за маларија , но речиси половина од светското население живее со ризик од болест, така што постои итна потреба за таква вакцина. Сега истражувачите веруваат дека можат да го решат овој проблем.

Објавено во списанието Nature Medicine, резултатите од првата фаза од клиничките испитувања покажаа дека вакцината наречена PfSPZ ги штити здрави возрасни лица против маларија повеќе од 1 година.

Маларијата е болест која најчесто се пренесува преку залак на инфициран Anopheles комарец. Симптомите на маларија вклучуваат треска, грип-како болест, главоболка, треска, мускулни болки, гадење и повраќање. Состојбата може да доведе до анемија , жолтица , доцен третман, напади, откажување на бубрезите , кома, конфузија, па дури и смрт.

Според СЗО, имало околу 214 милиони случаи на маларија ширум светот, минатата година и околу 438.000 смртни случаи од оваа болест.

Plasmodium malaria (Plasmodium falciparum) е паразит на маларија кој предизвикува сериозна, опасна по живот болест.

Во новата студија, водечкиот истражувач д-р Роберт Содер од Националниот институт за алергија и инфективни болести (NIAID) и неговите колеги покажуваат како вакцината PfSPZ постигнува долгорочна заштита против плазмодиум.

Вакцината PfSPZ се состои од живо, ослабен П. Фалципарум спорозоитис, кои се незрели форми на паразитот.

Истражувачите воведоа 59 вакцини за здрави волонтери на возраст од 18 до 45 години без историја на маларија. Имаше 32 здрави, подобрени возрасни лица, без историја на маларија, кои не беа вакцинирани, тие делуваа како контролна група.

Тимот ги поделел примателите на вакцината во групи за да утврди оптимална доза, број на вакцини и начини на администрација за најефикасна заштита.

Утврдено е дека интравенозната инекција штити многу подобро отколку интрамускулна администрација на вакцината.

Генерално, истражувачите заклучуваат дека вакцината PfSPZ заштитува 55 проценти од здрави учесници од маларија повеќе од 1 година (53 недели).

Покрај тоа, научниците откриле дека вакцината обезбедува стерилна заштита од маларија кај овие луѓе, што значи дека тие не се заштитени само од оваа болест, туку и не можат да ја пренесат.

Истражувачите тврдат дека вакцината добро се толерира од страна на учесниците и не открива сериозни несакани ефекти.

Вакцината е чекор напред во борбата против маларијата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .