Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Функциите на белите дробови може да се мерат со едноставен телефонски повик.

Милиони луѓе од целиот свет страдаат од хронични белодробни заболувања кои бараат редовно и внимателно следење. Тежината на овие болести обично се мери со употреба на спирометри, уреди кои ја мерат функцијата на белите дробови на пациентот.

Традиционално, ова се прави само во клинички услови, но домашната спирометрија е препознаена во медицинската заедница поради неговата способност за откривање на пулмонални егзацербации и за подобрување на резултатите од третманот на хронични белодробни заболувања. Меѓутоа, трошоците и леснотијата на користење честопати претставуваат значителни пречки за неговата широка употреба.

Сега, група истражувачи од областа на компјутерските науки, инженерството и електротехниката од Универзитетот во Вашингтон (УВ) разви нова алатка за здравјето што може точно да ја измери функцијата на белите дробови со едноставен телефонски повик.

Повеќето луѓе во земјите во развој кои имаат астма , цистична фиброза или други хронични белодробни заболувања немаат можност да проценат колку добро нивните бели дробови функционираат надвор од клиниката или кога посетуваат лекар.

Новата услуга, наречена SpiroCall, им овозможува на пациентите да вршат спирометрија на било кој телефон. Пациентите длабоко вдишуваат и издишуваат толку тешко и брзо колку што можат.

Микрофонот на телефонот го чувствува звукот и притисокот од издишување и испраќа податоци до централен сервер, кој користи алгоритми за машинско учење за конвертирање на податоците во стандардни мерења на пулмоналната функција. Серверот пресметува мерења на функцијата на белите дробови и испраќа одговор на пациентите.

Професорот Шветак Пател вели дека сонувале да можат да ја мерат функцијата на белите дробови на било кој тип на телефон во светот. Со SpiroCall, можете да повикате 1-800 + број, удар во телефонот и да ја користите телефонската мрежа за да ја тестирате функцијата на белите дробови.

Развојот на SpiroCall е базиран на претходна работа на тимот, кој вклучуваше и воведување на апликација за паметни телефони наречена SpiroSmart во 2012 година. Сепак, честото отсуство на паметни телефони, заедно со потребата за повторна калибрација за различни уреди, значеше дека распоредувањето на програмата е проблематично.

Сега, тимот мораше да ги надмине проблемите со квалитетот на звукот. Но, со комбинирање на неколку регресивни алгоритми, тие можеа да обезбедат веродостојни проценки на функцијата на белите дробови, и покрај влошувањето на квалитетот на звукот.

Новиот пронајдок решава многу од проблемите, со што спирометријата е јавно достапна за јавноста.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .