Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рчењето и недостатокот на спиење може да го намалат преживувањето на ракот на дојката.

Жените кои спијат помалку или хнакват пред ракот на дојката може да имаат полоша прогноза. Ова е заклучок на една нова студија објавена во списанието Clinical Medicine for Sleep.

Ракот на дојката е најчестиот рак кај жените во САД по рак на кожата .

Според американската заедница за рак, околу 246.660 нови случаи на инвазивен рак на дојка ќе бидат дијагностицирани кај жените во САД оваа година, а повеќе од 40.000 жени ќе умрат од оваа болест.

Главниот автор на студијата е Аманда Фипс, асистент професор по епидемиологија на Универзитетот во Вашингтон и колегите укажуваат на претходни студии кои укажуваат на поврзаност помеѓу слабиот квалитет на спиење, краткотрајно спиење и зголемен ризик од рак. Сепак, оригиналната врска помеѓу спиењето и ракот не била добро карактеризирана.

За нивното истражување, научниците одлучиле да оценат колку карактеристики на спиење влијаат на опстанокот на жените со рак на дојка.

Научниците анализирале податоци од 21.230 жени кои биле дел од иницијативата за здравјето на жените: паралелна студија за жени во постменопауза.

Сите жени биле дијагностицирани со примарен карцином, кој не се проширил надвор од главната локација во одреден момент за време на студијата.

На почетокот на студијата, секоја жена дава информации за времетраењето на спиењето, 'рчењето и другите карактеристики на спиењето.

Беше откриено дека во споредба со жени со рак на дојка кои ретко ги храниле и спиеле 7-8 часа секоја вечер, оние кои носат повеќе од 5 ноќи неделно и спиеле помалку од 6 часа имале најмалку две пати поголеми шанси да умрат од оваа болест.

Резултатите беа прилагодени за голем број фактори: возраст, брачен статус, семеен приход, статус на пушење, состојба на физичка активност.

Фипс вели дека 'рчење не е претходно евалуиран за преживување на ракот, но резултатите покажуваат дека ова може да биде важен фактор.

Според Американската академија за медицина на спиење, возрасните треба да добијат најмалку 7 часа спиење секоја ноќ за да се избегнат здравствените ризици поврзани со лош сон. Д-р Натаниел Вотсон вели дека здрав и соодветен сон е од суштинско значење за поединецот благосостојба, јавното здравство и јавната безбедност.

Истражувачите веруваат дека нивните наоди ја нагласуваат важноста на соодветно времетраење и квалитет на спиењето, особено кај пациенти со рак на дојка.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .