Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Микробиомот на кожата не се менува многу и покрај редовното миење.

Нашата кожа е дом на огромен број на бактерии, габи и вируси. Секој од нас има уникатен отпечаток на нашата специфична комбинација на микробиолошки заедници, која е одредена од неговата генетска структура или микробиом. Новата студија сега покажува дека, и покрај редовната хигиена и контактот со предмети контаминирани со странски микроорганизми, нашиот индивидуален микробиом на кожата останува изненадувачки стабилен долго време.

Резултатите се објавуваат во списанието "Cell". Истражувачите од Националниот институт за истражување на човечкиот геном (NHGRI) и Националниот институт за рак (NCI) сугерираат дека нивните резултати треба да им помогнат на сите нас подобро да разберат како се развиваат кожните болести.

Додека повеќето микроби кои живеат на нашата кожа се пријателски и не прават никакви повреди, некои од нив се поврзани со кожни болести како акни , егзема и псоријаза .

Истражувањата на повеќе штетни микроорганизми на кожата ни помогнаа да разбереме зошто, на пример, егземата има тенденција да влијае на влажните области, како што се кожата во свиоците на рацете и нозете, додека псоријазата има тенденција да се појавува однадвор, главно улнар и колена зглобовите.

Во претходната работа, истражувачите веќе утврдиле дека микробиолошките заедници не само што имаат силна предност за одредени места, туку и фактот дека секој човек има уникатен генетски отпечаток на голем број на микроби на кожата на прстот.

За новата студија, научниците сакаа да истражуваат помалку добро проучени области - промени во микробните заедници на нашата кожа со текот на времето и дали овие флуктуации играат улога во здравјето и болестите.

Тие откриле дека микробиолошките заедници на кожата остануваат изненадувачки стабилни за долго време, и покрај тоа што доаѓаат во редовен и чест контакт со други извори на бактерии, габи и вируси, вклучувајќи и други луѓе, облека, површини и предмети.

Истражувачите го анализирале генетскиот состав на кожата микроорганизми кај 12 здрави волонтери во три последователни интервали, од 1 месец до 2 години. Примероците се добиени од 17 локации на телото.

Се покажа дека на краток и долг рок, стабилноста на микробната заедница останува речиси постојана. Сепак, стабилноста варира од личност до личност.

Идното истражување може да го користи ова знаење за да разбере како различни ефекти или болна состојба може да го променат микробиомот на кожата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .