Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ракот на мочниот меур може да се повтори и покрај отстранувањето на мочниот меур.

Пациентите за кои дијагнозата на ракот на мочниот меур претходно била релевантна кога отстранувањето на вториот со хируршка интервенција може да е потребна дополнителна терапија чија цел е спречување на релапс во некои ситуации. Ова е заклучокот постигнат од страна на истражувачите во Медицинскиот центар Југозапад по петгодишна меѓународна студија.

Особено, оваа студија ја утврди можноста за користење на соодветен маркер, кој ќе помогне да се утврди кои пациенти со оваа дијагноза се со поголема веројатност да се соочат со повторување на болеста по отстранување на мочниот меур. Ова, пак, ќе ни овозможи да утврдиме кој пациент му треба понатаму хемотерапија. Наодите објавени во најновото издание на Европската урологија се исклучително важни, бидејќи поради присуството на дополнителни молекуларни информации, лекарите ќе можат да одлучат дали воведувањето на токсична хемотерапија е вредно за ризикот кај пациентите со рак на мочниот меур.

Треба да се напомене дека ракот на мочниот меур е четвртиот најчест рак, како што е потврдено од податоците на Американското здружение за рак. Смета дека оваа година околу САД над 70.500 случаи на дијагностицирање на оваа болест ќе бидат дијагностицирани, а околу 15.200 луѓе ќе умрат од истата година.

Како по правило, пациентите со инвазивен рак на мочниот меур се третираат со отстранување на дел од мочниот меур или целиот орган (постапка на цистектомија), меѓутоа ретко се користи дополнителна хемотерапија, иако вкупната стапка на рекуренција е 1 во 3 случаи. Кога користеле пет комерцијално достапни маркери во комбинација со ткивата на пациенти кај кои бил отстранет мочниот меур, истражувачите следеле група од 216 пациенти, следејќи дали се појавил нивниот рак.

Со контролирање на таквите патолошки фактори како што се степенот, фазата, статусот на лимфните јазли, лимфоваскуларната инвазија и состојбата на хируршкиот регион, земајќи ги предвид факторите кои примале хемотерапија, се признава дека промените во биомаркерите се независен предиктор за релапс и канцер специфична смртност.

"Тоа е добро познат факт дека туморите на мочниот меур се карактеризираат со одредени молекуларни промени. Сепак, проблемот е во тоа што има малку докази за тоа на кои пациенти им треба дополнителна терапија, особено ако нема патолошки или радиолошки доказ за фактот дека ширењето на ракот оди над мочниот меур ", истакна д-р Лотан. "Оваа ситуација е релевантна, и покрај фактот дека околу 35% од пациентите по цистектомија се соочуваат со развој на метастази, при што повеќето луѓе умираат од таков тек на болеста".

Целта на студијата беше да се утврди дали молекуларните маркери вклучени во регулирањето на клеточниот циклус и пролиферацијата се корисни за идентификување на пациенти со висок ризик од повторување на болеста или појава на метастази по хируршко отстранување на мочниот меур. Следниот чекор се очекува да биде обид да се воведе употребата на молекуларни маркери директно во медицинската пракса.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .