Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Користењето на варфарин кај атријална фибрилација го зголемува ризикот од деменција

Атријалната фибрилација е релативно честа состојба, а поради стареењето на популацијата станува се почеста. Ова зголемување се рефлектира во зголемена употреба на лекот варфарин, кој го намалува формирањето на крвни згрутчувања. Лекот веќе спаси безброј животи, но една нова студија покажува скриена опасност - зголемен ризик од деменција кај пациенти со атријална фибрилација.

Варфарин се користи повеќе од половина век; Сега, околу 20 милиони Американци го земаат.

Атријална фибрилација (АИ) е абнормално брзо и аритмично контракција на срцето. Околу 2,7 милиони Американци живеат со АИ. Го зголемува ризикот од мозочен удар пет пати. Поради оваа причина, варфаринот е потенцијален спасител.

Бидејќи згрутчувањето на крвта може сериозно да влијае на функцијата на мозокот, го зголемуваат ризикот од развој на деменција. Од друга страна, редењето на крв ја зголемува веројатноста за појава на крвни садови во мозокот, што исто така може да има негативен ефект врз функцијата на мозокот.

Новата студија, презентирана на 37-тата годишна научна сесија на заедницата за срцеви ритми, користеше податоци од повеќе од 10.000 пациенти за да ги испита врските помеѓу варфарин, деменција и АИ.

Секој учесник во студијата користел долгорочен варфарин. Некои го користеле лекот за лекување на МА, други за различни состојби, вклучувајќи тромбоемболизам и валвуларна срцева болест. Никој немал историја на деменција.

По 7 години, научниците откриле дека деменцијата е почеста кај групата М.А. за 5,8% споредено со 1,6% во контролната група.

Се покажало дека луѓето кои користат варфарин со МА на долгорочна основа, ја зголемуваат стапката на васкуларна деменција и Алцхајмерова болест во споредба со други лица кои користат варфарин.

Варфаринот е намерно комплексен лек во однос на терапевтско дозирање. Линијата помеѓу коагулацијата на крвта и крварењето е многу тенка. Секој пациент реагира поединечно на варфарин, и неколку фактори можат да влијаат врз ефектите на лекот. Покрај тоа, за развој на неговото делување во телото ќе биде потребно време. Овие агрегатни фактори го прават лекувањето со варфарин толку тешко за контрола.

Без оглед на квалитетот на контролата на варфарин, ризиците од деменција се зголемуваат, т.е. И двете високи и ниски дози подеднакво влијаат на ризикот од развој на деменција.

Резултатите се важни затоа што е важно да се знае за сите ризици поврзани со третманот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .