Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инфекциите со рано респираторен тракт може да го зголемат ризикот од дијабетес тип 1 кај децата

Доенчињата кои доживуваат рекурентни вирусни инфекции на респираторниот тракт во текот на првите 6 месеци од животот, можат да бидат со поголем ризик да детектираат тип 1 дијабетес на возраст под 8 години. Ова е заклучокот на една нова студија објавена во JAMA.

Инфекциите на респираторниот тракт се дефинираат како инфекција која влијае на синусите, грлото, дишните патишта или белите дробови, кои најчесто се предизвикани од вируси.

Видови на инфекции на респираторниот тракт вклучуваат обична настинка, грип , воспалено грло , бронхитис и пневмонија .

Децата се особено подложни на инфекции на респираторниот тракт, бидејќи, за разлика од возрасните, нивниот имунолошки систем нема да добие имунитет за да се спречи влегувањето на вирусите кои предизвикуваат болести.

Респираторниот синцицијален вирус (RSV) е една од најчестите причини за инфекции на респираторниот тракт кај децата.

Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) тврдат дека речиси сите деца имале РСВ инфекции пред 2-годишна возраст, а повеќето од децата кои биле хоспитализирани заради РСВ инфекција биле стари 6 месеци.

Според ко-авторот на студијата д-р Анета-Габриеле Циглер од Минхен, претходните студии покажаа дека вирусни инфекции може да го зголемат ризикот од развој на дијабетес тип 1.

Дијабетесот тип 1 се јавува кога телото не е способно да го произведе инсулинот на хормонот, предизвикувајќи зголемување на нивото на гликоза во крвта. Тоа изнесува околу 5 проценти од сите случаи на дијабетес.

Со цел да се испита врската помеѓу инфекциите на дишните патишта и дијабетесот, научниците анализирале податоци за 2,95420 бебиња родени во 2005-2007 година во Баварија, кои биле следени во просек 8,5 години.

Во наредниот период, 720 бебиња биле дијагностицирани со тип 1 дијабетес мелитус (тип 1 дијабетес). Околу 93 проценти од децата имале најмалку една инфекција пред возраст од 2 години, додека 97 проценти од децата со дијабетес тип 1 имале барем една инфекција пред да стигнат до оваа возраст.

Околу 87% од овие инфекции се респираторни, од кои 84% се вирусни агенси.

Истражувачите откриле дека децата кои имале инфекции на респираторниот тракт при раѓање и на 2,9 месеци или 3 до 5,9 месеци од раѓањето, имале поголема веројатност да детектираат дијабетес тип 1 на возраст под 8 години кога се споредуваат со контролните податоци.

Резултатите обезбедуваат дополнителни докази дека раните вирусни инфекции на респираторниот тракт може да го зголемат ризикот од развој на дијабетес тип 1.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .