Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Слушањето на радио го прави возењето поопасно?

Според една неодамнешна студија презентирана на годишната конференција на Британското психолошко друштво во Нотингем, Велика Британија, слушањето на радио е навистина многу опасно.

Возењето е активност која брзо станува втора во вид, со 75 отсто од американските работници во Америка кои секојдневно патуваат на нивните работни места.

Бидејќи возењето е насекаде низ општеството, лесно е да се заборават вродените опасности поврзани со возењето на метал од метал.

Оваа студија не потсетува дека она што го правиме додека возите сеуште може да биде опасно, без разлика колку сме искусни возачи.

Истражувачите предводени од Џилијан Марфи од Универзитетскиот колеџ Корк, Ирска, и д-р Киара Грини покажуваат колку е важно да се задржи вниманието на патот.

Тимот спроведе студија за проучување на таканаречената теорија за перцепираното оптоварување на вниманието. Оваа теорија вели дека имаме само ограничен број на внимание на располагање. Откако ќе го достигнеме овој максимум, не можеме да обработиме други информации.

Користејќи симулатор за возење со целосна големина, истражувачите мереа како слушањето на радио, за време на патен сообраќај, влијае на способноста да прима и обработува визуелни информации.

Вкупно 36 возачи учествуваа во експериментот. Половина од учесниците беа замолени да го слушаат радиото кога гласот на патникот се менуваше од машки до женски, што доведе до ниска концентрација на внимание. Другата половина ги слушаше податоците за одреден пат N248 со висока концентрација на внимание.

Додека учесниците го возеа нивниот автомобил, истражувачите изменија бројни аспекти на патувањето, а покрај тоа, научниците вметнаа епизодско визуелно изненадување во сцената: слон или горила на страната на патот.

Здрав разум вели дека додека слушате информации за N248 или не, ќе забележите гигант цицач на тротоарот. Сепак, резултатите од истражувањето покажуваат спротивното.

Од учесниците во групата со ниски оптоварувања, 71 отсто забележале животно; во групата со висок оптоварување, само 23 проценти забележале слон на маргините.

Нешто што го одвлекува вниманието од возењето може да биде проблематично, дури и ако тоа е слушна информација или гласен телефонски разговор. Ова не значи дека треба да го забраниме радиото во автомобили, но сите треба да сме свесни за ограничувањата на нашето внимание кога го слушаме.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .