Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Студијата објаснува како ниското ниво на тестостерон го зголемува ризикот од дијабетес.

Лекарите одамна знаат дека мажите со низок тестостерон имаат поголем ризик за развој на дијабетес тип 2. За прв пат, истражувачите утврдиле како тестостеронот им помага на луѓето да го регулираат нивото на шеќер во крвта, предизвикувајќи клучни механизми за сигнализација во островчиња, кластери на клетки во панкреасот кои произведуваат инсулин. Резултатите, во соработка со истражувачите на Универзитетот Тулан, беа објавени во списанието Cell metabolism.

Оваа студија може да помогне да се идентификуваат нови третмани за дијабетес тип 2 кај голем број на мажи со ниско ниво на тестостерон. Таквиот индикатор не е невообичаен поради возраста или хемотерапија за рак на простата .

Д-р Френк Мовеј-Џарвис, висок автор на студијата, професор на Медицинскиот факултет на Универзитетот Тулан, Факултет за лекови, изјави дека ја открил причината и еден од можните начини за лекување на дијабетес мелитус тип 2, поврзан со недостаток на тестостерон кај мажите. Нивната студија покажува дека тестостеронот е антидијабетичен хормон во машкиот дел од популацијата. Ако научниците можат да го модулизираат своето дејство без несакани ефекти, ова ќе биде одлична терапевтска опција за успешен третман на тип 2 дијабетес.

Истражувачите користеле специјално одгледувани машки глувци со бета-клетки на панкреасот без тестостеронски рецептори (андрогени рецептори). Тие ги хранат со западна исхрана богата со масти и шеќери, а потоа ја тестираа нивната реакција на гликоза. Глувците без андрогени рецептори покажаа нагло намалување на секрецијата на инсулин, што резултираше со нетолеранција на гликоза во споредба со нормалните глувци во контролната група.

Со цел подобро да се разбере како тестостеронот комуницирал со производството на инсулин во панкреасот, истражувачите инјектирале тестостерон и глукоза директно во човечки клетки третирани со островски андрогенски инхибитори добиени од глувци без андрогени рецептори. Во двата случаи, клетките покажаа намалување на производството на инсулин.

Понатамошни експерименти во култивираните островски клетки на глувци и луѓе покажаа дека ефектот на тестостеронот кој произведува инсулин може да се прекине со инхибирање на глукагон пептид-1 (GLP-1), хормон што телото произведува по јадење. Истражувањата покажуваат дека тестостеронот го подобрува ефектот на хормонот на островче, кој во моментов се користи за лекување на дијабетес.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .