Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пивото и чоколадата влијаат на интестиналниот микробиом

Врз основа на анализата на повеќе од 1000 примероци на човечки измет, истражувачите од Белгија пронајдоа голем број на диети и фактори на животниот стил кои влијаат на составот на цревната микрофлора, вклучувајќи го и пивото и чоколадото.

Професор Jeroen Raes од Универзитетот во Левен и неговиот тим велат дека нивните наоди ќе помогнат подобро да ги информираат идните истражувања за тоа како микробиомите - колониите на микробите кои живеат во цревата - влијаат на болеста кај луѓето.

Резултатите неодамна беа објавени во списанието "Наука" од проектот "Гут флора", кој е една од најголемите студии во целата популација за проценка на промените во цревната микрофлора кај здрави луѓе.

Цревниот микробиом се состои од десетици трилиони микроорганизми, чија тежина може да достигне 2 кг.

Додека околу една третина од цревната микрофлора е заедничка за повеќето луѓе, околу две третини се специфични за секој поединец. Затоа, истражувачите се заинтересирани за тоа како микробиомите можат да влијаат врз здравјето на луѓето.

За нивното истражување, професорот Раес и неговите колеги ги анализирале примероците од столицата од над 1000 здрави луѓе од Белгија.

Благодарение на нивната анализа, групата идентификува 69 фактори кои се поврзани со различноста или составот на цревната микрофлора.

Истражувачите потоа ги комбинираа своите резултати со резултатите од другите тестови низ целиот свет, од кои идентификуваа 14 видови бактерии кои ја сочинуваат микрофлората во цревата на секој човек.

Професорот забележува дека повеќето студии се фокусирани на тоа како различни цревни микрофлора влијаат врз развојот на специфични болести.

Сепак, анализата на "просечната" цревна флора е од големо значење за развој на дијагностички алатки и препарати базирани на цревни бактерии.

Утврдено е дека потрошувачката на диетални влакна има најтешки ефекти врз составот на цревната микрофлора, која игра клучна улога. И потрошувачката на темно чоколадо и пиво доведува до појава на одредена популација на бактерии, што исто така има клучен ефект врз составот на цревната микрофлора.

Тимот, исто така, откри дека методот на доставување на флората до телото при раѓање не влијае на составот на цревната микрофлора во зрелоста.

Резултатите од тековниот проект се од големо значење за идните истражувања во областа на човечките болести. Паркинсонова болест , на пример, обично е поврзана со долготрајно транзиторно време, што, пак, е под влијание на составот на микрофлората.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .