Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Откриен ген кој ги тера луѓето да изгледаат помлади од нивните години

Желбата да се најде извор на вечна младост е веројатно стара колку и стареењето. Ново истражување објавено во списанието Current Biology, го движи човештвото уште еден мал чекор поблизу до наградата.

Луѓето имаат вградена, потсвесна способност да направат избрзана одлука врз основа на нечие лице.

Ова ни служеше добро низ еволутивната историја; читањето на изрази на лице може да помогне да се открие разликата помеѓу пријателската средба и битката до смртта.

Со мимика на гнев и страв, исто така сме предложени да ги судиме луѓето, нивната возраст. Оние кои изгледаат помлади може да се сметаат за конкуренти или да бидат избрани како потенцијален партнер.

Тим истражувачи од Холандија за прв пат во светот идентификуваше ген кој е делумно одговорен за помлад изглед.

Иако еден ген сам не може да ги објасни суптилностите на стареењето, отворањето може да ги отвори вратите за нови истражувачки насоки.

Тим научници од Ротердам, истражувале повеќе од 8.000.000 варијанти на ДНК за нивно барање.

Работата на групата е обележје откритие во областа на стареењето и генетиката.

Претходните студии покажаа дека појавата зависи од интеракцијата на гените и животната средина. Тие, исто така, покажаа дека согледуваната возраст на лицето го предвидува целокупното здравје на едно лице.

За оваа студија, тимот користел геномни податоци од 2.600 постари лица и открил дека еден ген корелира добро со перцепираната возраст на лицето; Генот е познат како MC1R.

Поединци со специфична MC1R варијанта се сметале дека се 2 години помлади од нивната вистинска возраст. Овие ефекти не зависат од хронолошката возраст, пол и бројот на брчки.

Овој заклучок е потврден од резултатите на две други големи студии кои добиле слични резултати.

MC1R содржи инструкции за интеракција на клетките со рецептор, наречен меланокортин-1. Овој рецептор игра улога во бојата на кожата, косата и очите. Некоја варијанта на генот често се наоѓа кај луѓе со фер кожа, црвена коса и пеги. Намалената функција на MC1R ген е поврзана со зголемена чувствителност на сонцето и рак на кожата .

MC1R, исто така, игра неколку улоги, вклучувајќи и улога во воспалителни реакции и поправка на оштетената ДНК.

Активностите MC1R се само дел од интеракциите. Тие исто така веруваат дека овој тип на истражување, во крајна линија, може да обезбеди повеќе увид во тоа како гените влијаат врз процесот на стареење воопшто.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .