Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Генетските податоци откриваат различни аспекти на шизофренија

Шизофренијата не е една болест. Ова укажуваат истражувачите кои откриле четири клучни генетски промени кои објаснуваат четири претходно непознати состојби.

Една студија објавена во EBioMedicine поддржува предизвик кој гледа шизофренија како генерички термин за различни состојби кои можат да бараат други опции за третман.

Луѓето кои имале модификации во секој од четирите различни гени, имале различни симптоми, нивоа на интелигенција и други карактеристики.

Статистиките покажуваат дека шизофренијата влијае на 1% од возрасната популација во САД.

Оваа болест може да доведе до халуцинации и тешкотии во реализирањето на реалноста, проблеми во учењето, емотивни заклучоци, како и недостаток на мотивација.

Истражувачите, предводени од психијатар д-р Долорес Маласпин, испитуваа 48 пациенти од различни етнички групи со дијагноза на шизофренија.

Тимот се фокусираше на синдромите и генетските промени кај пациентите кои доведоа до дисфункција на мозокот.

Овие резултати поврзуваат четири важни гени со специфични услови.

Еден ген, познат како PTPRG, го кодира протеинот кој им овозможува на нервните клетки да се поврзат за да формираат нервни мрежи. Кај луѓе со некои ретки мутации во овој ген, симптомите на релативно тешка психоза се појавуваат на рана возраст и може да се јават потешкотии во учењето. Иако некои од овие пациенти се многу интелектуално развиени, тие се полоши да станат работна меморија.

Вториот ген, SLC39SA13, влијае на транспортерот на цинк, кој ги насочува нервните клетки со цел да ги зголеми или намали нервните импулси. Луѓето со варијанти на овој ген се соочуваат со голем број на когнитивни проблеми поврзани со лошата успешност на училиштето и сериозни проблеми со емоции и мотивација.

Третиот ген е ARMS / KIDINS220, кој е вклучен во растот на нервните клетки. Промените во овој ген предизвикуваат намалување на когнитивните функции, што е карактеристично за дегенеративната болест.

Четвртиот ген е TGM5, кој игра улога во стабилизирањето на протеинските групи, вклучувајќи и некои групи поврзани со дегенеративни состојби. Кај лицата со TGM5 промени, симптомите се помалку тешки, но тие може да вклучуваат нарушување на дефицитот на вниманието во детството.

Студијата одговара на долгогодишните прашања за тоа зошто две лица со дијагностицирана шизофренија може да имаат сосема различни симптоми. За првпат научниците идентификуваа четири одговорни гени.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .