Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ризикот од срцеви заболувања е поголем кај работниците во смена.

Медицинските сестри кои работат на ноќни смени за 5 или повеќе години имаат малку повисок ризик од развој на кардиоваскуларни болести, според една нова студија објавена во JAMA.

Работата со смени може да доведе до нарушување на социјалните и биолошките ритми, што може да го зголеми ризикот од развој на хронични заболувања.

Националниот фонд за спиење набројува бројни почести состојби карактеристични за луѓето кои работат во смени: рак, метаболитички заболувања, чиреви и дебелина , а да не зборуваме за депресија и намалени перформанси поради нарушените циркадиски ритми.

Претходните студии покажаа врска помеѓу работата на смена и коронарната срцева болест (CHD), рак и метаболни нарушувања.

Сепак, резултатите од проспективните студии кои ја поврзуваат работата на смена со коронарна срцева болест беа контрадикторни и тие беа ограничени на краток период на набљудување.

Селин Веттер, д-р од Медицинското училиште Харвард во Бостон, Масачусетс, и колеги ја испитуваа инциденцата на коронарна артериска болест кај 189,158 првично здрави жени.

Учесниците беа надгледувани 24 години како дел од медицинските сестри (NHS) спроведени во периодот 1988-2012 и 1989-2013 година.

Истражувачите ја идентификуваа промената како три ноќни смени или повеќе месечно, покрај дневните и вечерни смени.

За време на периодот на набљудување, 7303 случаи на коронарна срцева болест биле откриени во првите NHS и 3519 во второто.

Тука спаѓале нефатален срцев удар, смрт од коронарна срцева болест, потврдена инфарктна ангина, исхемична бајпас хирургија, стентови и ангиопластика.

Резултатите покажаа дека подолготрајните медицински сестри поминуваат на ноќна работа, толку е поголема веројатноста за појава на коронарна срцева болест. Помалку од 5 години работа во смена не се манифестира, не ја зголемува веројатноста за појава на коронарна срцева болест, но работните смени повеќе од 5 години се поврзани со статистички значаен пораст.

Сепак, авторите забележуваат дека бидејќи ризикот влијае само на оние кои работеа 5 или повеќе години во ноќни смени, а тоа беше само 15% од сите учесници, апсолутен ризик и последици за јавното здравје на ноќната работа се релативно мали.

Авторите исто така ја сметаат поврзаноста на ноќната работа со зголемен ризик од развој на ИСБ во отсуство на хипертензија , хиперхолестеролемија и дијабетес мелитус . Првиот NHS откри врска, и ова покажува дека смена работа вклучува зголемен ризик дури и кај оние кои немаат претходно подложност.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .