Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бебињата кои јадат производи од ориз имаат повисоки концентрации на арсен

Кога родителите воведуваат солидна храна за нивните деца, по правило, производите од ориз се еден од првите производи што се нудат. Ризиците од гушење или алергии се ниски кај производите од ориз и се користат во многу видови храна за бебиња. Сепак, една нова студија советува претпазливост, бидејќи научниците веруваат дека децата кои консумираат оризови производи имаат повисоки концентрации на арсен во нивната урина.

Една студија предводена од Маргарет Карагас, објавена во JAMA педијатрија.

Препораките на Светската здравствена организација (СЗО) за неоргански концентрации на арсен во бел ориз се 200 нг по грам (нг / г).

Сепак, истражувачите велат дека многу оризови култури може да ги надминат овие граници.

Претходните студии покажаа дека изложеноста на арсен во матката и во раниот период на животот може да биде поврзана со негативни ефекти врз растот на фетусот, имунитетот на новороденчето и детето и на нервниот систем.

За понатамошни истражувања, лекарот и колегите гледаа колку често децата јаделе оризови производи во текот на првата година од животот и ја испитувале односот со концентрацијата на арсен во урината.

Вкупно, имало 759 деца родени помеѓу 2011-2014 година, кои биле вклучени во студијата. Научниците спровеле телефонски интервјуа со родителите на бебињата на секои 4 месеци до 12 месеци.

Тимот ја евалуираше исхраната на тестираните бебиња, во која беа вклучени информации за тоа дали детето го јаделе оризот од ориз, белиот или кафеавиот ориз или храната која содржи оризова сируп.

Истражувачите собираат мостри од урина од бебиња. За 129 деца, подетални податоци беа достапни, вклучувајќи информации за диета и вкупен уринарен арсен на возраст од 12 месеци.

Научниците откриле дека од 759 деца, 80% користат житни ориз и ориз во првата година од животот, а 64% започнале на возраст од 4-6 месеци. Исто така на возраст од 12 месеци.

Само 24% често јаделе храна подготвена со ориз или засладена со оризова сируп во минатата недела. Според дневниците за храна, 55% од децата консумираат одреден вид на оризови производи во рок од 2 дена пред да земат примерок од урина.

Резултатите од примероците на урина покажаа дека нивоата на арсен биле повисоки кај децата кои јаделе ориз или храна помешани со ориз, во споредба со оние кои не јаделе ориз.

Покрај тоа, кај деца кои јаделе кафеав или бел ориз, концентрацијата на арсен во урината била двојно повисока.

Резултатите покажуваат дека потрошувачката на ориз ги зголемува ефектите на арсен врз новороденчињата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .