Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Третман на сепса со заштита на крвните садови изгледа ветувачки.

Само неспецифичен третман во моментов е достапен за сепса , која исто така се нарекува крваво труење. Ова е исклучително опасна услов за живот, што влијае на 19 милиони луѓе ширум светот годишно. Сега, една нова студија покажува дека заштитата на крвните садови од штети предизвикани од сепса може да биде начин за успешно лекување на состојба која е сериозен проблем во единицата за интензивна нега.

Во научната транслациона медицина, истражувачите од Јужна Кореја опишуваат како нивниот пристап, кој е насочен кон васкуларниот одговор на телото, наспроти самата инфекција или одговорот на телото на воспаление, ја прекинале сепсата кај глувците.

Третманот користи неконвенционални антитела кои го претвараат обично штетниот протеин во заштитниот протеин.

Сепсата е сериозна болест која во крајна линија ги оштетува органите на телото, ги лишува од хранливи материи и кислород. Во најлош случај, пациентите умираат од септичен шок и неуспех на многу органи - белите дробови, бубрезите и црниот дроб.

Сепсата не се јавува сама по себе, туку е резултат на други болести, како што се инфекции на уринарниот тракт, кожата, белите дробови, абдоминалната празнина. Инвазивните медицински процедури може ненамерно да воведат бактерии во крвотокот и исто така да предизвикаат сепса.

Кога имунолошкиот систем претерува и напаѓа туѓо тело, крвните садови стануваат слаби и пропустливи. Ова доведува до опасни по живот последици, кои се движат од тешка воспаление и оштетување на органите, до пулмонален едем и самата смрт.

Еден од авторите на студијата, д-р Сеунг Јун Ли, од Институтот за основни науки, Јужна Кореја, вели дека целта на лекувањето е да се зајакнат крвните садови, така што телото има стабилна средина за борба против инфекцијата, што го спречува понатамошното оштетување.

Методот се фокусира на активирачкиот протеин на Tie-2 рецепторот кој се наоѓа на површината на клетките во поставата на крвните садови. Тоа помага да се спречи воспаление и пропустливост.

Тимот користел антитела наречени ABTAA, која делува истовремено со блокирање на активирањето на ANG2 и Tie-2.

ABTAA го конвертира нормално штетниот ANG2 протеински комплекс, кој го подобрува заштитниот ефект.

Во моделите на глувци, третманот на сепса со ABTAA го зголемил опстанокот повеќе од конвенционалните блокатори на ANG2. ABTAA со антибиотици дополнително го подобрува преживувањето.

Нови антитела може да се користат како дел од третманот на не само сепса, туку и голем број други болести.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .