Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кој е клучот за здравото стареење? Тајна во гените

Новата студија може да нѐ приближи до откривање на тајната на здравото стареење откако откриле мноштво генетски опции кај здрави постари луѓе кои можат да штитат од Алцхајмерова болест и срцеви заболувања.

Резултатите доаѓаат од тековната студија, Wellderly, во која истражувачите сè уште користат секвенционирање на геном во ДНК, повеќе од 1.400 здрави луѓе од САД, на возраст од 80-105 години. Започнат во 2007 година, студијата има за цел прецизно да ги идентификува генетските варијанти кои можат да придонесат за доживотно здравје.

Повеќето научници во светот проучуваат болести, но истражувачите сакаат да разберат што нѐ одржува здраво. Со цел да се постигнат нови резултати објавени во списанието Cell, коавторката д-р Ерик Топол и неговите колеги користеа целосна секвенција за да ги анализираат геномите од 600 учесници.

Сите субјекти немаа рак, мозочен удар , Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест , дијабетес , срцев удар и други хронични заболувања или болести. Нивните геноми беа споредувани со оние на 1507 возрасни лица, кои ја претставуваа општата популација и беа дел од друга ИТМИ студија.

По земајќи ги предвид врските на крвта и етничките разлики помеѓу учесниците, истражувачите заминаа 511 луѓе од студијата Wellderly и 686 лица од групата ITMI.

Општо земено, истражувачите анализирале 24,205,551 специфични варијанти на гени во двете групи. Во споредба со групата ITMI, учесниците од студијата Wellderly имале пониски генетски ризици за коронарна артериска болест и Алцхајмерова болест, најчеста форма на срцеви заболувања.

Не постојат разлики во генетскиот ризик за рак, мозочен удар или дијабетес тип 2 помеѓу двете групи. Се претпоставува дека учесниците во Wellderly студијата имаат други генетски карактеристики кои го попречуваат развојот на овие болести.

Научниците не најдоа сребрен куршум за здрава долговечност, ова го истакнува коавторот на студијата, д-р Али Торкамани. Меѓутоа, тие откриле слаба поврзаност меѓу обичните и ретките варијанти на гените, кои, заедно, укажуваат дека заштитата од когнитивниот пад промовира здраво стареење.

Истражувачите идентификуваа бројни ретки варијанти во генот COL25A1 кај 10 лица кои беа дел од Wellderly групата. Во таа група не беа пронајдени такви опции. Тимот објаснува дека COL25A1 кодира клучна компонента на амилоидните плаки кои се наоѓаат во мозокот на луѓето со Алцхајмерова болест.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .