Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

ХИВ инфекцијата предизвикува предвремено стареење

Комбинираната антиретровирусна терапија може да им помогне на луѓето кои живеат со ХИВ уживаат многу повеќе години од животот отколку што се очекуваше. Сепак, истите пациенти се чини дека се склони кон намалување на, во просек, 5 години од животот поради прерано стареење. Резултатите од студијата, објавени во молекуларната клетка.

ХИВ е вирус кој никогаш целосно не го напушта телото ако еднаш влезе во телото. Вирусот го напаѓа имунолошкиот систем, ја зголемува подложноста на инфекции и болести, вклучувајќи ги и оние поврзани со рак. Без третман, пациентот може да развие СИДА .

Иако не постои лек за ХИВ, антиретровирусна терапија (АРТ), ако се користи правилно, може да го задржи пациентот здрав и да го продолжи животот на една личност речиси во исто време како и без ХИВ.

Истражувачите од Универзитетот во Небраска во Омаха и Универзитетот во Калифорнија во Сан Диего се здружиле за да дознаат повеќе за тоа како хроничната ХИВ инфекција влијае врз стареењето.

Студијата вклучи 137 пациенти со ХИВ, без други здравствени состојби кои би можеле да ги нарушат резултатите. Учесниците веќе се запишани во долгорочна студија за испитување на луѓе со ХИВ кои примаат комбинирана антиретровирусна терапија. Исто така, присуствуваа и членови на контролната група составена од 44 ХИВ-негативни поединци.

Тимот користел нова алатка за проучување на епигенетските промени во човечките клетки. Епигенетски промени се оние кои ја менуваат ДНК, но не и ДНК секвенцата. Откако овие промени се случуваат, тие се пренесуваат од една генерација на клетки во друга, што влијае на изразот на ген.

Резултатите покажуваат дека ХИВ-инфекцијата доведува до предвремено биолошко стареење за 4,9 години. Тој е поврзан со зголемен ризик од смртност од 19%.

Претходните студии покажаа дека метилирањето се менува низ геномот кога старееме. Ова понекогаш се нарекува ентропија или генетски лебдат. Останува нејасно точно како овие промени доведуваат до појава на симптоми на стареење, но промените во човечките клетки може да се измерат.

Авторите не очекуваат да видат толку силен ефект на стареење. Тие, исто така, беа изненадени кога забележаа дека нема разлика меѓу шемите на метилација кај луѓе кои биле заразени пред 5-годишна возраст и оние кои имале инфекција во организмот повеќе од 12 години.

Авторите веруваат дека, во крајна линија, лекови може да се развијат со цел спречување на епигенетски промени кои влијаат на оваа популациона група.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .