Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кучињата за пешачење го подобруваат здравјето кај постарите лица

Во исто време се формираат силни врски на сопствениците со миленичиња, што ја зголемува физичката и општествената активност на домаќинот. Ова го наведуваат истражувачите од Универзитетот во Мисури, кои своите наоди ги пријавуваат до списанието Геронтолог.

Во препораките се наведува дека возрасните лица од сите возрасти треба да вршат умерена физичка активност најмалку 150 минути неделно.

Одење е лесен начин да се постигне оваа цел; таквата само-подготовка има низок штетен ефект врз телото. Всушност, кај постарите лица на возраст од 60 години и постари - ова е најчеста форма на слободно време, физичка активност, како што забележуваат авторите.

Сега, излегува дека одење на кучиња нуди начин да им помогне на постарите луѓе да останат активни и здрави, пишува авторот на истражувањето, Ребека Џонсон, професор на Колеџот за ветеринарна медицина во Мисури.

Таа вели дека студијата дава докази за поврзаност помеѓу одење на кучиња и физичко здравје.

За нивната студија, професорот Џонсон и неговите колеги анализираа податоци од анкетата за пензиите во 2012 година (HRS), која вклучуваше истражување на околу 20.000 Американци на возраст над 50 години, на секои 2 години.

Во 2012 година, HRS вклучи во анализата дел за интеракцијата на луѓето и животните, така што истражувачите ќе истражуваат врски со други податоци за физичката активност, зачестеноста на посети на лекар и здравствениот статус на учесниците.

Истражувачите откриле дека одење на кучињата е поврзано со понизок индекс на телесна маса, помалку посети на лекар и почеста умерена и интензивна физичка активност.

Научниците забележуваат дека одење со миленичиња исто така е поврзано со помалку ограничувања во секојдневните активности, како и зголемување на социјалните придобивки, бидејќи нуди одлични средства за плодна комуникација меѓу сопствениците на миленичиња.

Покрај тоа, истражувачите откриле дека постарите лица со најсилна врска со нивното куче биле оние кои почесто и со нивното милениче почесто и подолго време отишле.

Сепак, студијата не најде блиска врска помеѓу едноставната сопственост на кучето и подобрените физички модели на однесување или здравје.

Професорот Џонсон, кој исто така е професор по геронтолошка заштита, дошол до заклучок дека резултатите можат да послужат како основа за здравствените работници, така што тие можат да препорачаат сопственост и прошетки со миленичиња за стари лица.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .