Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Промените во метаболизмот на шеќер може да помогнат да се дијагностицира рак на црниот дроб

Променетиот израз на ген предизвикува клетките на ракот инаку да ја метаболизираат фруктозата, за разлика од здравите клетки. Фруктозата може да биде нов биомаркери за дијагностицирање на рак на црниот дроб .

Наодите од една студија според упатствата објавени во списанието Nature Cell Biology.

Истражувањата покажуваат дека еден ген наречен KHK (фруктокиназа) се однесува поинаку кај ракот и во нормалните ткива на црниот дроб.

Постар автор, професор Жимин Лу, вели дека нормалните клетки на црниот дроб катализираат гликоза и фруктоза за да произведат енергија, амино киселини и липиди. Сепак, откриле дека туморите на црниот дроб престанале со употреба на фруктоза. Така, следењето на метаболизмот на фруктоза потенцијално може да се користи за да се дијагностицира рак на црниот дроб.

Оваа болест е десетти најчест рак во САД, и е петта најчеста причина за смрт од рак кај мажите и осма кај жените.

Фруктоза е еден вид шеќер кој е природно произведен во растителна храна. Сепак, поголемиот дел од фруктозата во американската исхрана не доаѓа од свежо овошје, туку од прехранбени производи, вклучувајќи сируп од пченка, кој често се користи за засладување на безалкохолни пијалоци и кондиторски производи.

KHK генските кодови се насочени кон кинази кои ја обработуваат фруктозата. Киназите се специјални ензимски супстанции кои им овозможуваат на клетките да пренесуваат фосфат, т.е. клучна компонента за производство на енергија и регулирање на протеините на телото.

Здравите клетки на црниот дроб го претставуваат генот KHK на таков начин што произведува кинази кои се многу ефикасни во метаболизмот на фруктоза.

Но, професорот Лу и неговите колеги откриле дека во случај на туморни клетки на црниот дроб, експресијата на KHK доведе до појава на друг вид ензим наречен KHK-A, кој произведува многу помалку активни кинази кои се помалку способни за преработка на фруктоза.

Тие исто така откриле дека КХК-А произведува кинази не само за преработка на шеќер, туку и за процесирање на протеини и дека активноста на протеин киназата ја подобрува синтезата на ДНК и РНК во туморските клетки.

Така, студијата повторно ја идентификува КХК-А како важна компонента за формирање на тумори на црниот дроб, а може да служи не само како биомаркери за дијагноза на рак на црниот дроб, туку и како цел за лекување.

Како резултат на тоа, студијата покажала дека најважниот механизам за развој на тумор на црниот дроб е промена во метаболизмот на фруктоза.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .