Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пеењето го подобрува квалитетот на животот и ги ублажува симптомите на Паркинсонова болест.

Паркинсонова болест е дегенеративно нарушување, што влијае на околу 1 милион Американци. Студијата сугерира дека групното пеење се чини дека олеснува некои од симптомите на болеста.

Симптомите на Паркинсонова болест вклучуваат тремор, особено во рацете, нозете, лицето и вилицата. Ова предизвикува бавно движење, проблеми со балансот и емоционални промени.

Оштетувањата во дишењето и гласот, исто така, наметнуваат значителни пречки кои предизвикуваат значително намалување на квалитетот на животот.

Гласот се влошува кај 60-80% од пациентите со Паркинсонова болест. Нивниот глас може да стане монотон и да покаже помалку разновидност во обемот; вокален интензитет, појавата на рапав глас исто така може да се намали.

Стандардните третмани на Паркинсонот не ги насочуваат овие аспекти. Иако постојат различни активности насочени кон подобрување на гласот и респираторниот дефицит, тие не се склони да го подобрат квалитетот на животот воопшто. Ова значи дека дури и најкористените методи на третман не секогаш имаат можност за целосен ефект.

Истражувачите од Универзитетот во Ајова, предводени од Елизабет Стегемелер, одлучија да дознаат дали групното пеење може да помогне во ублажување на некои од говорните симптоми на Паркинсонова болест и, истовремено, да го подобри квалитетот на животот и здравјето воопшто.

Пеењето е универзална забава, па затоа се однесува на секој пациент. Покрај тоа, пеењето може да се смета за посебен вид на говор со посебен акцент на ритам, темпо, тонски промени и респираторна контрола.

Паркинсонската терапија со пеење се испитуваше во претходните студии, но резултатите беа мешани. Оваа студија е прва која тестира дали подобрувањето на симптомите зависи од "дозата".

Студијата вклучуваше 27 пациенти со Паркинсонова болест кои еднаш или двапати неделно присуствуваа на група хорско пеење. Пред и по 8 недели од студијата беа евалуирани.

Истражувачите откриле дека по 2 месеци пеење имало значителни подобрувања во должината на главниот тон, вокалниот волумен и контролата на голтањето.

Двете групи покажаа значително подобрување на максималниот вдишување и експираторен притисок, како и време на фонација. Други гласовни мерки се подобрија, но не и во статистички значаен обем. Интересно е да се напомене дека не постојат разлики во резултатите помеѓу двете групи.

Тимот планира да ја прошири студијата за да вклучи повеќе пациенти.

Сега пеењето може да се користи за лекување на такво неизлечливо нарушување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .