Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Здравјето не е различно кај децата кои пораснале во истополовите семејства.

Меѓу поставените семејства, здравјето и благосостојбата на децата од страна на родителите од ист пол не се разликуваат од децата што ги родиле родители од различен пол. Бројот на истополови семејства во САД значително се зголеми во последниве години. Според Американската асоцијација за бракови и семејна терапија, моментално има 594.000 истополови семејства во САД, од кои околу 27% имаат деца.

Повеќето студии за испитување на здравјето и благосостојбата на децата во истополовите семејства покажале дека и тие живеат добро, како и децата од семејствата со родители од различен пол.

Сепак, неодамнешните истражувачи, вклучувајќи го и д-р Хенри Бозе од Универзитетот во Амстердам, укажуваат дека многу од овие студии се потпирале на податоци за погодност и / или плодност, што предизвикало многу луѓе да се сомневаат во нивната точност.

Покрај тоа, многу луѓе сé уште веруваат дека децата се подобри кога тие се подигнати од родители од различен пол, и покрај доказите за спротивното.

За нивното истражување, д-р Бос и неговите колеги ги анализираа податоците од Националната анкета за здравјето на децата. Тие избраа 95 истополозни женски и 95 хетеросексуални семејства со деца на возраст од 6-17 години.

Машките семејства беа исклучени од анализата поради недоволниот број на семејства.

Преку телефонско интервју со еден од родителите, истражувачите собирале информации за општото здравје, емоционалните тешкотии, учењето и однесувањето на секое дете.

Тимот, исто така, ги процени нивоата на родителски стрес, квалитетот на односите меѓу партнерите и квалитетот на односите родител-дете.

Кога станува збор за резултатите, истражувачите немаат разлики во целокупното здравје и благосостојба на децата од истополовите семејства, во споредба со обичните семејства.

Помеѓу двете групи, позитивните врски помеѓу родителите и децата беа поврзани со повисоко здравје и справување со учењето и однесувањето. Во исто време, најдобрите партнерски односи беа поврзани со помалку емоционални потешкотии кај децата.

Истополовите семејства доживуваат повисоки нивоа на стрес, но истражувачите забележуваат дека ова нема никакво влијание врз благосостојбата на децата.

Овие резултати се релевантни за лекарите, аналитичарите од јавната политика, за тужбата и пратениците кои се консултираат за прашања поврзани со истополовите семејства.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .