Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Користењето на канабис може да ги намали нивоата на допамин во мозокот.

Допамин е предавател во мозокот. Тоа е многу важно за движење, размислување и меморија, но исто така е познато како "хемиски на охрабрување" за неговата улога во задоволство. Сега, една неодамнешна студија покажа дека тешката употреба на марихуаната може да го компромитира допаминскиот систем.

Истражувачите веќе докажале дека тешкиот кокаин и хероин го намалуваат ослободувањето на допамин, но досега не постојат такви податоци во врска со канабисот.

Главниот автор на студијата, д-р Аниса Аби-Дархам од Њујорк, рече дека широко распространетата употреба на марихуана прави проучување на ефектите од канабисот врз мозокот исклучително важна.

Научниците ја спровеле студијата за 11 лица на возраст од 21-40 години, кои во голема мера зависат од марихуаната, тие кореспондираа со 12 здрави луѓе.

Тие почнаа да ја користат марихуаната на возраст од околу 16 години, во просек, зависноста се појавила од 20 години и траела околу 7 години.

Речиси сите субјекти пушеле марихуана дневно за еден месец во текот на периодот на студирање.

Истражувачите користеле позитронска емисиона томографија (ПЕТ) за да следат молекула на таг што се врзува за допаминските рецептори на мозокот. Врз основа на ова, тие беа во можност да го измерат ослободувањето на допамин, вклучително и во стриатумот, регион на мозокот кој е вклучен во меморијата, импулсивно однесување и внимание.

За време на студијата, зависниците останаа во болница за една недела, за време на кои тие се воздржаа од употреба на канабис.

Резултатите покажале дека, во споредба со контролната група, луѓето кои злоупотребувале марихуана имале пониско ослободување на допамин во стриатумот. Имаше и помало ослободување во други делови од мозокот кои играат улога во асоцијативното и сензомоторното учење.

При проучувањето на односот помеѓу ослободувањето на допамин во стриатумите и когнитивните активности за учење и задачите на меморија, истражувачите не забележаа разлики во перформансите помеѓу двете групи.

Сепак, тие забележуваат дека кај сите учесници кои имале пониско ослободување на допамин, имало полоши исходи за двете задачи.

Истражувачите не знаат дали постои намалување на производството на допамин пред почетокот на употребата на дрога или е резултат на употреба на канабис. Но, поентата е дека долгорочната, интензивна употреба на марихуана може да доведе до нарушување на допаминергичниот систем, кој негативно влијае на учењето и однесувањето, доведува до невнимание и оштетување на меморијата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .