Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Псоријазата може да го предвиди ризикот од развој на абдоминална аортна аневризма

Една нова студија, објавена во списанието Атеросклероза, Тромбоза и васкуларна биологија, ја опишува врската помеѓу псоријазата и абдоминалната аортна аневризма . Иако се потребни понатамошни истражувања, постепено се зајакнуваат врските помеѓу здравјето на срцето и псоријазата.

Псоријазата е честа дерматолошка прилика и се карактеризира со воспалени црвени и сребрени точки на кожата.

Дистрибуиран главно кај возрасни. Тоа е нервоза и хронична болест која се проценува дека влијае на 2-3% од Американците.

Псоријазата е автоимуна болест: имуниот систем на телото предизвикува симптоми со напаѓање на здрави клетки.

Аортата е главната артерија која снабдува крв во стомакот, карлицата и нозете. Аневризма на абдоминалната аорта се јавува кога аортата се проширува и се проширува како топка, во одредена област. Некои од главните причини се пушењето, високиот крвен притисок и некои генетски фактори.

Рубриките на аневризмата на абдоминалната аортна анемија предизвикуваат итна медицинска помош или смрт. Поради отсуството на симптоми, ова ги прави особено опасни.

Главниот автор на студијата, д-р Усман Калид од Данска, користеше податоци од данските национални регистри за годините 1997-2011, за да ја проучи врската помеѓу псоријазата и овој тивок убиец.

Вкупно, тимот преработил информации од 59.423 пациенти со лесна псоријаза и 11.566 пациенти со тешка псоријаза.

Пациентите беа забележани додека не страдаат од абдоминална аортна аневризма, се преселија надвор од земјата, умреле или студијата завршила. Изненадувачки, се појави јасен тренд.

Кај општата популација, абдоминалните аортни аневризми се јавуваат во 3,72 на 10 000 лица-години. Кај лица со блага псоријаза, стапката на појава е 7.30, како и кај оние со тешки форми на псоријаза, преваленцата се зголеми на 9.87.

Коригираните податоци покажаа 67% поголем ризик за развој на абдоминална аортна аневризма кај пациенти со тешка псоријаза.

Лекарите треба да тренираат и да им помогнат на своите пациенти со псоријаза во начинот на живот и да преземат мерки за намалување на ризикот од болест.

Луѓето со тешки форми на псоријаза имаат поголема веројатност да бидат дебели и да имаат дијабетес . Истражувањата покажаа дека сериозноста на псоријазата е поврзана со количината на воспаление во крвните садови. Ова воспаление става дополнителен притисок врз срцето, зголемувајќи го ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Научниците повикуваат на понатамошни истражувања, се уште има многу непознати варијабли.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .