Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Експедицијата ќе го тестира имплантирачкиот биосензор на еден од највисоките врвови.

Британскиот воен персонал е пионер во употребата на имплантирани биосензори. Тие се користат за проучување на ефектите од физичкиот стрес врз срцето, извршени на екстремни височини со ниска содржина на кислород.

Студијата е дел од серија медицински студии кои ќе се спроведуваат за време на експедицијата на врвот на Североисточниот дел на Даулагири во Непал, со висина од 8167 метри - ова е седма највисока точка на земјата.

Заедно со алпинистичкиот подвиг, заедничкиот тим за сервис - официјалното име на британската Експедиционална Експедиција Dhaulagiri (BSDMRE) - ќе спроведе иновативни медицински истражувања за ефектите на висината врз човечкото тело. За прв пат, военото истражување е направено над 6000 метри и со помош на имплантирана технологија.

Тимот ќе се искачи на екстремни височини без кислород, по 6 недели од аклиматизација.

Студијата вклучува употреба на иновативниот уред за откривање на Medtronic Reveal LINQ, големина од 2 инчи, безжичен интерфејс и срцевен монитор кој се вградува под кожата на градите со помош на мала хируршка процедура. Уредот ќе ги зачува и вчита податоците за секое отчукување на срцето за време на експедицијата преку сателитската комуникациска линија. Овој метод ќе му овозможи на тимот да собира уникатни податоци за срцето за време на тренинзите на екстремни височини.

Оваа возбудлива студија го оживува концептот дека луѓето можат да бидат многу далечни, но, сепак, можат да се потпрат на брзи дијагнози преку медицинска технологија.

Системот за откривање на срцевиот монитор кој може да се вметне LINQ е минијатурен имплантабилен срцев монитор кој е дизајниран брзо да им помогне на лекарите точно да ги дијагностицираат нарушувањата на срцевиот ритам.

Само една третина од големината на ААА батеријата е најмалиот монитор на срцето што е моментално достапен. Имплантацијата на уредот бара инцизија помала од 1 см. На местото, останува веднаш под површината на кожата, обезбедувајќи континуиран мониторинг на срцето. Ова им дава на лекарите сигурен мониторинг на срцевата активност на секој пациент, што им овозможува точно да го дијагностицираат и следат секој пациент. Уредот има 3-годишна батерија и траење на податоците, 20% повеќе од другите уреди за следење.

Експедицијата е нов пристап во рамките на военото планинарење.

Уредот отвара нови можности во дијагностиката.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .