Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Живата музика го намалува нивото на хормонот на стресот

Излегува дека присуството на јавни културни настани може да има видлив ефект врз внатрешните нивоа на човечки хормони.

Често науката треба малку време да докаже што луѓето отсекогаш биле познати како вистинити. Оваа студија е одличен пример за таква изјава.

На Земјата нема ниту едно општество кое нема музичко наследство. Примарните и емоционалните аспекти на слушање и учество во музичката забава се добро познати.

Во изминатите неколку децении, десетици студии го воспоставија хемискиот ефект на слушање на музика. Овие студии ги мерат промените во голем број параметри, вклучувајќи медијатори, цитокини, хормони, витални знаци, лимфоцити и имуноглобулини.

Во 2014 година, Даизи Фанкур од Велика Британија дошла до заклучок дека музиката, се разбира, е под влијание на голем број биолошки системи. Овие студии беа спроведени во клинички или лабораториски услови користејќи снимена, а не музика во живо. Од методолошка гледна точка, ова има смисла, бидејќи помага да се контролираат што е можно повеќе променливи.

Сега, Fancourt одлучи конкретно да ги измери нивоата на стероидните хормони по посетата на жив, јавен концерт. Дали може да ги научиме чувствата што ги доживеавме во одреден момент од нашиот живот?

Истражувачите привлекоа 117 волонтери од концертни настапи, демонстрирајќи ја музиката на композиторот Ерик Витакр. Некои од волонтерите се страшни аматерски концерти, присуствуваат на повеќе од 100 концерти годишно, а други учествуваат на концерт за прв пат по 6 месеци; некои од учесниците беа музичари со долгогодишно искуство, други воопшто не беа поврзани со музиката.

За два одделни концерти, истражувачите земаа примероци од плунка од учесниците пред изведбата, а потоа по 60 минути, за време на паузата.

Тимот утврдил намалување на гликокортикоидите, вклучувајќи значително намалување на кортизолот и кортизонот. Имаше мало намалување на прогестеронот, но не се забележани промени во тестостеронот.

Ова е прв прелиминарен доказ дека посетата на културен настан може да има влијание врз ендокрината активност.

Кортизолот го подготвува телото за борба против реакцијата со зголемување на нивото на шеќер во крвта, подобрување на способноста на мозокот да користи гликоза и обидувајќи се да ги минимизира несуштествените функции, ги потиснува имуните и дигестивните системи.

Тимот планира да го продолжи своето истражување во полето на другите концертни жанрови.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .