Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пушачите, лицата што бараат работа заработуваат помалку од непушачите

Пушењето е скапа навика, и за здравјето и за финансиите. Сега, една нова студија покажува дека невработените пушачи имаат помала веројатност да добијат нова работа, во споредба со невработените непушачи. Но, кога ќе добијат нова работа, тие заработуваат многу помалку.

Студијата, предводена од Џудит Прочаска, е објавена во JAMA интерната медицина.

Според Центрите за контрола на болести и превенција (ЦДЦ), повеќе од 16 милиони Американци живеат со болести поврзани со пушењето: рак, кардиоваскуларни болести, мозочен удар и други болести. Сепак, пушењето е водечка причина за спречување на смртта.

Ако нема доволно причини да се откажете од пушењето, тогаш нова студија додава дополнителен поттик.

Според авторите на студијата, вработените кои користат тутун се поврзани со високи трошоци на работодавачот за здравствена заштита, непродуктивно време и отсуство од работа. Всушност, приватните работодавци во Соединетите Американски Држави секоја година платат околу 5.816 американски долари дополнителни трошоци за секој пушач, во споредба со непушачите.

Според авторите, претходните студии не им дозволиле на истражувачите да утврдат дали пушењето е причина или последица на невработеноста.

Така, во нивната студија, го следеа успехот на повторното вработување на статусот на пушењето, што е прва студија од ваков вид.

Вкупно, имаше 251 невработено лице, од кои 131 од нив секојдневно пушеле. Тие беа во просек 48 години, 65,7% од учесниците беа мажи.

Што се однесува до трката: 38,2% беа бели, 35,9% беа црни, 9,6% од Шпанија, 7,2% од Азија, а 9,2% од друга трка. Пушачите консумираат просечно 13,5 цигари дневно.

Резултатите покажуваат дека 55,6% од непушачите беа повторно ангажирани 12 месеци, во споредба со само 26,6% од пушачите. Истражувачите велат дека овие резултати укажуваат на тоа дека непушачите имаат 30% поголема шанса за вработување.

Покрај тоа, работната цена за час на работниците за пушење изнесуваше 15,10 долари на час во просек, во споредба со 20,27 долари за час за непушачите. Со оглед на тоа дека ова е околу 5 $ разлика на час, истражувачите велат дека ова резултира со разлика од 8.300 долари годишно.

Научниците препорачуваат агенциите за вработување да ја подигнат свеста за трошоците за тутунот, загубата на платите, штетата по здравјето и здружението за пушење со помал успех во повторното вработување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .