Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Оди на рок-концерт? Не заборавајте да земате ушни перничиња!

Гласна музика на концерт, во ноќен клуб или на фестивал може да ги остави ѕвездите да ѕвонат. Случаите на стекнат губиток на слухот се во пораст, зголемувајќи се кај тинејџерите за 31% од 1988 година, според Националното истражување за исхрана и исхрана на САД.

Трендот може да се должи на бучавата од концерти, фестивали, ноќни клубови и други музички места.

Главна музика на ваквите настани може да ги изложи луѓето на ниво на звучен притисок од 100-110 децибели (dBA) неколку часа, што е позната причина за губење на слухот. Губење на слухот поради овој вид изложеност обично е привремено.

Краткотрајната изложеност на екстремно гласни звуци над 140 dBA може да предизвика акустична траума и потенцијално може да доведе до трајно губење на слухот.

Според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), максималното време за безбедност за слушање на бучава не е повисоко од 85 dBA за 8 часа. За 100 dBA, максимумот е 15 минути, а за 106 dBA, само 3,75 минути.

Д-р Вилко Гролман, од Утрехт, Холандија, и неговите колеги истражуваа дали earplugs може да помогне да се спречи привремено губење на слухот по слушање на гласна музика.

Истражувачите спровеле случајно контролирано испитување со 51 волонтер, чија просечна возраст била 27 години. Учесниците, кои ги постигнаа преку социјалните медиуми, присуствуваа на фестивалот на отворена музика во Амстердам.

Нивото на звучен притисок беше во просек 100 dBA, концертот траеше 4,5 часа.

Тимот ги подели учесниците во две групи. Првата група од 25 луѓе носеше приклучоци. Другите не користеа ушни перничиња.

Потоа користеле аудиограми за да го измерат секое ниво на губење на слух или временско поместување на прагот (TTS).

Резултатите покажаа дека процентот на учесници со привремено губење на слухот во групата со earplugs беше 8%, наспроти 42% кај оние кои не користеле earplugs. Покрај тоа, само 12% од учесниците од првата група доживеале тинитус, наспроти 40% во незаштитена група.

Истражувачите веруваат дека ако луѓето биле свесни за придобивките од earplugs, тие би имале поголема веројатност да ги користат за да го заштитат нивниот слух.

Студијата ја потврди ефективноста на приклучоците за уши за заштита на слухот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .