Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Развиен хиперсензитивен сензор за пребарување на онкопатологија

Тим физичари и инженери од Кливленд, Охајо, создаде оптички биосензор за откривање на рак со користење на наноструктурирани метаматериали, кои се 1 милион пати повеќе осетливи од претходните верзии, отворајќи го патот до ефикасен систем за рано откривање на рак и други болести.

Уредот, кој е доволно мал за да се вклопи во дланката на вашата рака, беше дизајниран да им обезбеди на онкологистите метод за откривање на една ензимска молекула која се формира кога клетките на ракот се шират.

Таквата детекција може да им дозволи на лекарите да дијагностицираат пациенти со одредени видови на рак многу порано отколку што е можно денес. Ќе биде можно да се следи текот на третманот, отпорноста на болеста и многу повеќе.

Една студија објавена во списанието Nature Materials опишува како наносензорот делува како биолошко сито, изолирајќи ја мала протеинска молекула со тежина од помалку од 800 квадрилиони нанограми од екстремно разредено решение.

Истражувачите веруваат дека сензорни технологии исто така ќе бидат корисни за дијагностицирање и следење на други болести.

На претклиничка фаза, повеќето циркулирачки туморски клетки изразуваат протеини со многу ниска молекуларна тежина, помалку од 500 далтони. Овие протеини обично се премали и во ниска концентрација се откриваат со постоечки методи, што дава лажно негативни резултати.

Користејќи ја оваа платформа, научниците откриле протеини во 244 Далтон, што треба да им овозможи на лекарите да го детектираат ракот порано.

Со цел уредот да стане толку чувствителен, тимот мораше да ги надмине бројните проблеми. Тие можеа да ги надминат бариерите со користење на нанотехнолошки алатки и поврзување на нив со микрофлуидни канали од конструиран материјал наречен метаматеријал. Кога една мала молекула хитови на површината, ова доведува до значителни локални модификации, што резултира со светлосна промена.

Истражувачите се надеваат дека ќе научат како да препознаат специфични молекули на различни видови на рак, нивните светлосни смени.

Истражувачите почнаа да го тестираат сензорот за рано откривање на рак на простата . Сензорот, на пример, може да помогне да се идентификуваат маркери на агресивен рак на простата кои бараат третман или слаба форма што не ја бараат.

Истражувачите исто така работат со онколози од целиот свет за да го тестираат уредот за да го придвижат сензорот кон клиничка употреба.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .