Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дневната потрошувачка на свежо овошје може да го намали ризикот од смрт од кардиоваскуларни болести.

Новата студија обезбедува дополнителни докази за здравствената корист од потрошувачката на овошје, откако беше откриено дека јадењето свежо овошје дневно може да го намали ризикот од срцев удар, мозочен удар и кардиоваскуларна смрт.

Д-р Хуаидонг Доо, од Универзитетот Оксфорд во Велика Британија, и неговите колеги неодамна ги објавија своите наоди во New England Journal of Medicine.

Според Препораките за исхраната на Американците, се наведува дека луѓето кои секојдневно прават помалку од 30 минути дневно треба да консумираат 1,5-2 чаши овошје дневно.

Сепак, извештајот на Центрите за контрола на болести и превенција (ЦДЦ) минатата година покажа дека само 13% од возрасните во САД консумираат доволно плодови.

Сега, д-р До и неговите колеги понатаму ги истакнуваат придобивките од конзумирање на овошје, покажувајќи како секојдневната потрошувачка на свежо овошје може да го намали ризикот од срцев удар и мозочен удар.

Научниците забележуваат дека претходните студии веќе покажаа врска помеѓу високата потрошувачка на овошје и нискиот ризик за развој на кардиоваскуларни болести во западните земји.

Сепак, истражувачите велат дека малку е познато за тоа како високиот внес на овошје влијае врз здравјето на луѓето во Кина, каде што потрошувачката на овошје е пониска отколку во многу други земји.

За да дознаат, тимот регрутирал 512.891 возрасни на возраст од 30-79 години од 10 урбани и рурални области низ Кина, кои немале историја на кардиоваскуларни болести.

Учесниците требаше да го пријават својот дневен внес на овошје, вклучително и какви плодови јаделе и колку. Нивното здравје се следеше, во просек, 7 години, користејќи електронски болнички записи. Во споредба со учесниците кои никогаш или ретко не консумирале свежо овошје, оние кои секојдневно јаделе свежо овошје, имале понизок крвен притисок и ниво на гликоза, како и намален ризик од срцев удар и мозочен удар.

По земајќи ги предвид сите фактори, вклучително и образованието, лошите навики, научниците открија дека учесниците кои консумирале околу 100 грама свежо овошје на ден имале третина помалку шанси за кардијална смрт, во споредба со оние кои ретко консумираат свежо овошје.

Се верува дека врската помеѓу високата потрошувачка на овошје и нискиот ризик е посилна во Кина, бидејќи потрошувачката на овошје е поретка отколку во земјите со високи примања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .